Најновије

ПРЕДСЕДНИК КИНЕ УПУТИО ОШТРО УПОЗОРЕЊЕ БОГАТАШИМА: Врло брзо се показало да су га озбиљно схватили! (ВИДЕО)

Пре четири деценије, Денг Сиаопинг је изјавио да ће Кина "дозволити да се неки људи прво обогате" у трци за раст. Сада је Си Ђинпинг упозорио кинеске тајкуне да је време да поделе више богатства са остатком земље.

Си Ђинпинг. (Фото: kremlin.ru)

Си каже да ће Комунистичка партија тежити "заједничком просперитету", притискајући предузећа и предузетнике да помогну у смањивању тврдоглавог јаза у богатству које би могло успорити успон земље и нарушити поверење јавности у руководство. Присталице кажу да следећа фаза раста Кине захтева промену.

"Моћна Кина би такође требало да буде поштена и праведна Кина", рекао је путем мејла Јао Јанг, професор економије на Пекиншком универзитету који подржава промену приоритета. "Кина је једна од најгорих земаља у смислу прерасподеле, упркос томе што је социјалистичка земља. Јавна потрошња је превише концентрисана у градовима, елитним школама итд. "

Званичници се обавезују да ће школовање, становање и здравствену заштиту учинити јефтинијим и равномерније доступним изван великих градова, те да ће повећати приходе за раднике, помажући већем броју људи да обезбеде место у средњој класи. Кампања "заједничког просперитета" конвергирала је са сузбијањем технолошких гиганата у земљи како би сузбила њихову доминацију. Суочени са контролом, неки од највећих кинеских милијардера, попут Џека Ма, стали су у ред како би милијарде долара дали у добротворне сврхе, преноси Њујорк тајмс.

Обећања подржавају могућност, коју је Си подржао на састанку прошлог месеца, да је Кина сада довољно богата да се приближи дугогодишњем идеалу Комунистичке партије о подели богатства. За Сија, дугорочни ауторитет Комунистичке партије је у питању.

Сада када се економски раст ублажава, многи млади Кинези сматрају да се мобилност према горе смањује. Тешко је пронаћи добро плаћене запослене. Технички радници жале се на кажњавање и дуге сати. Породице сматрају да си не могу приуштити да имају више деце, што додатно увећава демографску кризу. За сада, Си се суочава са малим противљењем, али би се то могло дугорочно окренути ако се такве притужбе накупе.

"Постизање заједничког просперитета није само економско питање; то је велико политичко питање које лежи на партијској основи за владавину ", рекао је Си званичницима у јануару. "Не можемо дозволити да се непремостив јаз појави између богатих и сиромашних."

Странка жели показати да слуша притужбе док Си поставља темеље за вјероватно трећи мандат на мјесту генералног секретара странке од сљедеће године. Си жели да отклони сваку сумњу у вези са својим потраживањем другог мандата тврдећи да странка може постићи друштвени напредак, док ривали попут Сједињених Држава стагнирају у неједнакости, рекао је Кристофер К. Џонсон, бивши аналитичар кинеске политике у влади Сједињених Држава.

"Иако нема противљења која ће га зауставити, он мора да достави извештај", рекао је он, сада председник саветодавне фирме Чајна Стратеџис Груп. "Си сматра да је радња у вези с неједнакошћу прихода и јазом у Кини витална у овој борби глобалних наратива са САД -ом и Западом уопште."

Кинеским лидерима нови нагласак циља и на економске потребе. Према истраживању Института Кредит Суис, водећи 1 одсто земље поседује готово 31 одсто укупног богатства земље, према 21 одсто 2000. (Према студији, првих 1 одсто у Сједињеним Државама поседује око 35 одсто). равномерније богатство, каже Комунистичка партија, више Кинеза имало би моћ потрошње за покретање економије и смањило кинеско ослањање на западни капитал и знање, стварајући темељ за нову фазу раста.

Иако је моћ странке огромна, неке промене о којима се расправља имају потенцијал да дотакну сирове живце. Прави тест колико би Си желео да преокрене економску неједнакост био би ако би влада спровела мере попут увођења пореза на имовину и наследство намењених богатима. Такви потези могли би бити изазовни јер већина елите има везе са странком, а бес би могао букнути међу многим Кинезима који су купили станове као своју главну инвестицију.

О опсегу настојања Сија за егалитарније друштво расправља се. Многи званичници позивали су на постепене промене и настојали да увере предузетнике да су легитимно зарађена богатства безбедна. Упркос томе, коментари који позивају на широко уздрмавање богатства су се протеклих недеља нашироко делили на медијским веб страницама које је водила Комунистичка партија, указујући на одређену подршку далекосежнијим мерама.

"Ова трансформација ће избрисати сву прашину, а тржишта капитала више неће бити рај на којем капиталисти могу стећи богатство преко ноћи", рекао је један интернетски коментар који је подијелила Синхуа, главна званична новинска агенција. "Ово је политичка трансформација."

Мао Зедонг је 1950 -их, у раним фазама гурања Кине према социјалистичкој колективизацији, употребио израз "заједнички просперитет", који је кулминирао катастрофалним великим скоком у комунизам. Осамдесетих година, господин Денг је рекао да би Кина требало да дозволи некима да се обогате да подигну економију,али тај "заједнички просперитет" био је далеки крајњи циљ.

Си је такође покушао да избегне запаљивање очекивања трансформације преко ноћи. Након што је прошле године изјавио да је Кина искоријенила екстремно рурално сиромаштво, рекао је да та земља мора постићи "значајан напредак" у постизању "заједничког просперитета" до 2035.

Рани тест Сијове амбиција биће у Џејиангу, провинцији на источној обали Кине, за коју је изабрао да успостави демонстрационе зоне "заједничког просперитета". Влада Џејианга недавно је објавила план од 52 тачке за постизање заједничког просперитета, који поставља широке циљеве.

Лажни патриотизам напредњака: Спрем'те се, спрем'те избори! Више о томе ОВДЕ.

Извор: Ало

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА