Најновије

ТАЛИБАНИ ДИВЉАЈУ! Уништавају културно наслеђе због бизарног разлога! (ВИДЕО)

Уништавање културног наслеђа Авганистана није ништа ново за талибане. Када су последњи пут били на власти, дигли су у ваздух споменик са Унескове листе светског наслеђа, забранили су женама да раде и школују се. Сада, талибани кажу да су се реформисали, али њихова дела говоре гласније од свих празних прича.

Талибани. (Фото: Јутјуб)

Када су освојили Авганистан средином септембра, талибани су покушали да се представе у другачијем светлу, као организација која поштује исламски закон али не ускраћује људска права свом народу и поштује своју традицију и културу.

Испоставило се да није баш тако. Наиме, на друштвеним мрежама се појавио снимак на којима се види како уништавају твржаву Грешк у провинцији Хелманд јер се коси са њиховим тумачењем ислама.

Према речима једног мештана Хелманда, тврђава је срушена наводно да би уступила место изградњи медресе или верске школе у ​​том подручју.

Град Грешк изграђен је око утврђења дуж реке Хелманд. Тврђаву су држале британске снаге током првог англо-авганистанског рата у 19. веку.

Тврђава је по предању место где је Тимур, осниваћ Тимурског царства које је обухватало данашњи Авганистан, Иран и централну азију, један од највећих војних лидера и тактичара у историји, остао без ноге.

Највећи "злочин" против светског кутурног наслеђа Талибани су починили над величанственим статуама Буда из Бамијана.

Разарање је почело током њихове прве владавине. Они су већ 1998. полушали топовима и тенковима да сруше статуе високе 50 метара уклесане у падину планине. Коначно уништење десило се пролећа 2001. када су статуе миниране по наређењу муле Мухамеда Омара.

Путин послао никад оштрију поруку Европском суду за људска права! Више о томе ОВДЕ.

Извор: Медији

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА