Најновије

АУТОРСКИ ТЕКСТ ЗДРАВКА КРИВОКАПИЋА: Чињенице које не чујемо од њихове буке

Црна Гора заслужује да буде најбоље место под капом небеском. Ми радимо да тако буде.

Здравко Кривокапић (Фото: Влада ЦГ)

Пише: Здравко Кривокапић

На инаугурацији америчког предсједника Џона Ф. Кенедија, у јануару 1961. године, један од највећих пјесника двадесетог вијека Роберт Фрост прочитао је своју чувену пјесму „Потпуни дар”, која започиње једним дирљивим стихом: „Ова земља је била наша, прије него што смо ми постали њени.”

Тих сам се стихова присјетио и у ноћи 30. августа, обузет осјећањем слободе и дуга. Дуга према онима чија ова земља тек треба да постане, према будућим генерацијама кћерки и синова Црне Горе, којима је неко у насљеђе желио оставити само једно – подјеле.

Од првог дана стварања нове Владе, поражена олигархија ДПС-а и његових сателита, неспремна да се помири са губитком моћи и привилегија, покушавала је и покушава неуспјешно да изазивањем инцидената, генерисањем подјела и злоупотребом осјетљивих идентитетских – етничких и религијских – питања, прикрије економски злочин над овом земљом и прибави себи легитимитет тзв. ексклузивне заштитнице државе и националних права једног народа, и то све са циљем стварања привида да стабилност Црне Горе без ње није могућа. Недавни догађаји су, међутим, потврдили да је узрок свих инцидената који су се догађали у нашој земљи, у задњих годину, инструисан управо од стране споменуте политичко-криминалне касте. На њену бучност и тензије које производи, укључујући хорско солидарисање појединих неодоговорних адреса које поручују да се „експертска влада испоставила као пропали експеримент, који није дао резултате”, желим да подсјетим све грађане Црне Горе на значајне чињенице:

Захваљујући активностима ове Владе, Црна Гора ће забиљежити економски раст од 10% у 2021. години.

За разлику од 2020. године, када је приход од туризма износио свега 144 милиона еура, овогодишњи приход од туристичке сезоне износи око 700 милиона еура.

У периоду јун-август 2021. године, остварен је буџетски суфицит од преко 100 милиона еура.

Овосезонски приходи од ПДВ-а (близу 209 милиона еура) на већем су нивоу од рекордне 2019. године, када су износили око 196 милиона еура, што је резултат одличне љетње туристичке сезоне, али и повећане дисциплине усљед увођења електронске фискализације пореских регистар каса.

Депозит у банкама је у 2021. години порастао за близу 400 милиона, а извоз робе за 60 милиона еура.

Црногорски јавни дуг је са 103% БДП-а (колико је износио 2020. године), у јуну ове године смањен на 88% БДП-а.

Претходно описана стабилизација црногорских јавних финансија, додатно је омогућила: увођење дјечјег додатка за сву дјецу до навршене шесте године, обезбјеђивање бесплатних уџбеника за све основце у Црној Гори (у вриједности више од два милиона еура), те повећање минималне зараде за 13%, укључујући и старачку надоканду.

Влада Црне Горе је скопила, у јулу, важан хеџинг аранжман са двије европске и двије америчке банке, а тиме заштитила државу од валутног ризика и смањила камату за кредит код кинеске Ексим банке (за аутопут) са 2% камате у доларима, на 0,88% у еурима. Тиме ће бити остварена уштеда од осам милиона, на годишњем нивоу, која ће ићи директно у буџет.

Оваквим домаћинским управљањем јавним финансијама створени су предуслови да Црна Гора у 2022. години добије највећи капитални буџет у својој историји, који ће од ње направити велико градилиште.

Основана је нова национална авио компанија Аир Монтенегро, покренута у рекордном временском периоду, док је њен први комерцијални лет организован свега четири мјесеца након оснивања. У међувремену су покренуте редовне и сезонске линије до Београда, Љубљане, Истанбула, Цириха и Сарајева.

Формиран је Национални савјет за борбу против корупције на високом нивоу, који је већ демистификовао процесе нелегалних додјела стамбених кредита и станова под повољним условима, укључујући објављивање дијела документације о изградњи прве дионице ауто-пута.

Ова Влада је организовала највећу заплијену наркотика у историји Црне Горе, више од тоне кокаина у Зети, те усвојила Одлуку о забрани складиштења дуванских производа у оквиру Слободне зоне „Луке Бар”, чиме је додатно потврдила своју одлучност да се у потпуности обрачуна са организованим криминалом.

Улцињска Солана и Лука Будва су враћене у државно власништво.

Маслињаци и земља у Валданосу су враћени грађанима Црне Горе. Парк природе „Платамуни” проглашен је за прво заштићено морско подручје у Црној Гори, док је реон „Катич” такође добио статус парка природе и заштићеног подручја од националног значаја.

Влада је до сада раскинула 12 концесионих уговора за изградњу малих хидроелектрана, и зауставила додјелу нових концесија, изузев у једном случају гдје је концесија додијељена Електропривреди Црне Горе, и гдје је утврђено да се не нарушава и не угрожава животна средина.

Захваљујући ефикасном раду Владе, у контексту правовремене набавке вакцина и борбе против пандемије ЦОВИД-19, од маја, у Црној Гори је вакцинисано 45,4 одсто пунољетних грађана.

Због ревносног и преданог рада ова Влада је, у свега десет мјесеци, добила подршку, комплименте и честитке од стране неких од најзначајних европских адреса. Примјера ради, њемачка канцеларка Ангела Меркел је, у разговору који смо водили у Тирани, Црну Гору означила као најнапреднију државу – кандидата за чланство у Европској унији. Премијер Уједињеног Краљевства Борис Джонсон, који ме је срдачно угостио у Лондону, изразио је снажну подршку нашој Влади у борби против организованог криминала. Француски предсједник Емануел Макрон је у посебном писму које ми је упутио, подржао нашу европску перспективу и најавио реализацију пројекта Француске агенције за развој (АДФ) у вриједности од 50 милиона еура, ради подршке финансирању малих и средњих предузећа, и општина.

Влада је припремила предлоге бројних закона који ће омогућити даље реформе и унаприједити правни систем.

Дакле, из свега наведеног, више је него очигледно да је експертска Влада постигла изванредне резултате у непуних десет мјесеци. Свјесни смо да увијек може боље. Зато њена врата остају отворена за све добронамјерне, поштене, вриједне и стручне људе, који су спремни да допринесу активној борби против криминала и корупције, подизању националне економије и животног стандарда свих грађана, те нашој европској агенди и зацртаном спољнополитичком курсу.

Црна Гора заслужује да буде најбоље мјесто под капом небеском. Ми радимо да тако буде.

Шта је поручио митрополит Јоаникије, сазнајте ОВДЕ.

Извор: ИН4С

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА