Најновије

НАЦРТ ЗАКОНА О РЕФЕРЕНДУМУ ДОНЕТ У ЖУРБИ: Венецијанска комисија предлаже ''потребна побољшања''

Венецијанска комисија оценила је нови нацрт Закона о референдуму у Србији као "позитивну иницијативу", али "донету у журби" и позвала на "потребна побољшања", саопштено је у Савету Европе.

Устав Републике Србије (Фото: Министарство правде Србије)

У хитном мишљењу Венецијанске Комисије о нацрту Закона о референдуму и Народној иницијативи наводи се да треба поздравити настојања српских власти да ускладе законодавство са међународним стандардима, али да је за жаљење то што је ревизија Закона о референдуму почела тек пред уставни референдум.

Венецијанска комисија препоручује одржавање следећег референдума "довољно касно како би ревидирани Закон на њега заиста био примењив", а да измене треба усвојити "широким консензусом" и узимајући у обзир јавне консултације са свим релевантним актерима.

У мишљењу Венецијанске комисије наводи се да амандмани на Закон укључују неколико позитивних елемената, попут укидања кворума за ваљаност референдума, регулисање могућности да Скупштина заузме став о питању које је изнето на референдум, као и обавезу пружања грађанима објективних информација о референдумском питању.

Када су у питању потребна побољшања Закона о референдуму, Венецијанска комисија препоручује јасно дефинисање различитих врста референдума и одредби које се на њих примењују; дефинисање питања која се могу, а која не могу изнети на референдум; хијерархијски ранг одредби поднетих на референдум и дејство захтева за референдум на важеће законодавство.

Препоручује се преиспитивање предлога о проширењу бирачког права на власнике некретнина, укидање надокнаде за аутенттификацију потписа, обезбеђивање права и разумних рокова за жалбе свим гласачима, као и обезбеђивање једнаких услове за радио и телевизијско оглашавање приватних и јавних масовних медија.

Венецијанска комисија препоручује и преиспитивање састава изборне администрације како би се осигурала њена независност ревизијом релевантних законских текстова.

Друге препоруке Венецијанске комисије укључују поновно разматрање ограничења у погледу природе субјеката који могу водити изборне кампање и финансирања таквих кампања; продужење рока између одлуке о расписивању референдума и гласања и ограничавање дискреционог коришћења могућности Скупштине да смањи овај рок, посебно за уставне референдуме.

Такође се препоручује ублажавање захтева за прикупљање потписа за народне иницијативе.

Ауторски текст Здравка Кривокапића прочитајте ОВДЕ.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА