Најновије

ВЕЛИКЕ СИЛЕ ЗНАЛЕ ЗА АКЦИЈУ РОСУ НА СЕВЕРУ КиМ! Куртију дале зелено светло за упад!

Милован Дрецун, председник скупштинског Одбора за Косово и Метохију рекао је да је ситуација на административним прелазима иста као и претходних дана.

Шиптарска јединица РОСУ. (Фото: Јутјуб)

"С једне стране специјалци са дугим цевима онемогућавају слободно кретање људи, а с друге легитиман, демократски протест српског народа, миран протест", изјавио је Дрецун, гостујући у Јутарњем програму РТС-а.

Додаје да је у претходних пар дана видео злонамерна и искривљена тумачења боравка водећих људи Српске листе и општине са севера на административним прелазима, где се ишло са тврдњама да ти људи распоређују припаднике специјалних јединица.

"Постигнут је договор да би се избегло насиље и инциденти, за које би свакако већи део међународне заједнице оптужио српску страну", наводи Дрецун.

Истиче да је Аљбин Курти, неколико дана, пре доношења одлуке, контактирао и упознао представнике неких држава, западних, са предстојећом акцијом.

"Они се нису успротивили тој акцији, укључујићи и представнике земаља Квинте. Тај део међународне заједнице знао је да се припрема акција", додаје гост Јутарњег програма.

Каже да је и за акцију знао и КФОР, што се може видети када је код Лепосавића дошло додатних 50 британских војника који су пратили ситуацију на северу КиМ и даље су тамо.

"И ЕУЛЕКС је дан пре ове акције подигао борбено своје специјалне јединице, јер је знао шта ће се дешавати. Курти је очигледно имао зелено светло од неких чланица међународне заједнице да крену у ову акцију", подвлачи Дрецун.

Додаје да је паралелно са тим на последњем, техничком састанку у Бриселу, почетком септембра њихова делегација потпуно одбила да се разговара о могућем решењу за истицање рока о примени статуса неутралних таблица.

Истиче да је "прва могућа, следећа криза и нова једнострана акција Приштине може да наступи 1. октобра, јер истиче шестомесечни рок Приштини да уведи у систем наплате електричне енегргије, што може да послужи као повод".

Забрињавајуће, каже, и што Приштина не одустаје од распоређивања специјалних снага на северу КиМ.

Ноћ протекла мирно, али је било напето

Росу је и даље на својим позицијама, али и Срби са севера КиМ. Ни једни, ни други не одустају.

Приштина оцењује да је увођење реципроцитета стратешка одлука и да ће тако диктирати своју улогу у односу на Београд. Барикаде Срба на административним прелазима називају незаконитим, али и да треба добро проценити када би требало уклонити барикаде, јавља извештач РТС-а. Кфор и Еулекс позивају на деескалацију ситуације. Квинта од Приштине поново тражи спровођење одлуке о манастиору Високи Дечани.

Ноћ је протекла мирно, али је била напета. На Јарињу данима нема аутомобила. Они који наиђу су углавном странци. Ту је само један камион, а претходних дана било их је десетак. Специјалне јединице Росу после више нале та хеликоптера Војске Србије промениле су положаје.

Испред возила, за разлику од претходних дана, само по један наоружани полицајац. Тренутно је мирно, преносе наши извештачи. Извршена је још једна смена полиције. Нато позива на смиривање ситуације и повратак дијалогу.

Портпарол Алијансе Оана Лунгеску поручила је у објави на Твитеру да НАТО позива и Београд и Приштину да буду уздржани, избегну једностране акције и врате се дијалогу. "Мандат НАТО и Кфора остаје да се обезбеди сигурно и заштићено окружење и слобода кретања за све заједнице", навела је Лунгеску.

Нови изасланик Стејт департмента за Западни Балкан Габријел Ескобар да се Београд и Приштина уздрже од штетне реторике, разговарају о регистарским таблицама у Бриселу и не милитаризују тренутну ситуацију.

Француска припретила Русији! Више о томе ОВДЕ.

Извор: РТС

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА