Најновије

КО ЈЕ СРБИН И СРПСКОГА РОДА: Сахрана посмртних остатака српског вожда Ђорђа Стратимировића (ВИДЕО)

У Саборном храму у Сремским Карловцима јутрос је изложен ковчег са посмртним остацима генерала Српске Војводовине Ђорђа Стратимировића (1822- 1908) који су ексхумирани у Бечу крајем прошлог месеца, а сутра ће по указу председника Александра Вучића, уз највише војне почасти и у прусуству великодостојника наше државе и Српске православне цркве бити похрањени у порти оближњег сремскокарловачког Манастира Ваведење пресвете Богородице из 16. века.

Сремски Карловци (Фото: Јутјуб)

Тиме ће, после 113 година, бити испуњена последња жеља генерала Стратимировића једног од најистакнутијих првака Српске Војводовине (коју су Срби 1848.прогласили у Аустроугарској) да почива међу својим народом.Ову жељу изразио је у својим мемоарима „Успомене“ „,непосредно пред своје упокојење у Бечу.

До јутрос, ексхумиране Стратимировићеве кости кога је народ северно од Саве и Дунава због бриљантних војних победа у револуционарној 1848/9. ословаљавао „народним вождом“,били су у капели Градског гробља у Новом Саду, генераловом родном граду. Јутрос су пренете у Сремске Карловце,варош коју је у страховитој бици 12. јуна 1848. својом генијалном стратегијом и храброшћу заједно са сународницима из Шајкаша и добровољцима из Србије, одбранио од вишеструко опремљеније и бројчано надмоћније мађарске војске.

Програм сутрашње свечаности

09.30 – Литургија и опело (Саборна црква Светог Николе)

11.00 – Изношење посмртних остатака (из Саборне цркве до чесме „Четири лава“)

11.15 – Уметнички програм и обраћање високих личности

11.45 – Литија и пренос посмртних остатака (Улицом патријарха Рајачића до манастира Ваведења Пресвете Богородиц)

12.00 – Помен и похрањивање посмртних остатака (порта манастира Ваведења Пресвете Богородице)

Испред ковчега,видно опхрван емоцијама, крст са именом свог славног прадеде носио је генералов праунук Иван Стратимировић, професор из Београда. Ковчег су у Саборни храм унели чланови Одбора за ексхумацију из Удружења за развој Шајкашке.

Председник Одбора за пренос посмртних остатака Александар Ђурђев ,који је на молбу породице Стратимировић организовао ексхумацију,у изјави „Новостима“ позвао је народ да дође данас у Саборни храм и ода почаст једном од најдичнијих предака чија вековна борба за очување српског народа и његовог идентитета у моћној царевини.Круна те вековне борбе била је присаједињење Срема,Бачке,Барање и Баната 1918.године присаједини Матици Србији.

Постхумно признање

Организациони одбор за повратак посмртних остатака вожда Ђорђа Стратимировића из Беча у Србију, упутио је молбу председнику Вучићу да одликује Вожда Стратимировића постхумно и тај предлог ће бити у процедури за комисију за одликовања која ускоро одлучује о том питању. Очекује се да ће одликовање бити додељено на Сретење када се и осталим заслужним људима додељује.

„Стратимировић је био војни вођа Срба током револуције 1848. године где је у српско-мађарским сукобима однео неколико важних победа сачувавши тако цркве, манастире и српски народ од великих страдања и тоталног уништења. Не само да је после стицања самосталности за Србе у Војводству радио као њихов политички представник, већ је био и дипломатски и војно активан у Црној Гори, али и неко ко се ставио на располагање Србији током Српско-турског рата 1876. године„, наглашава Ђурђев.

Он истиче и чињеницу да је реч о човеку из породице која је једна од ретких средњовековних српских племићких породица још из немањићког периода, добијамо личност која је била и остаје моћан симбол јединства српског народа.

Потомак славног генерала, Иван Стратимировић, истиче захвалност Ђурђеву и Центру за развој Шајкашке јер су реализовали жељу породице, али и њиховог славног претка да се врати кући.

„Хвала држави Србији, велико хвала и председнику Александру Вучићу који је потписао указ да се наш предак сахрани сутра уз највише војне почасти„, казао је данас Иван Стратимировић за „Новости“.

Шта је патријарх Порфирије поручио у Црној Гори, прочитајте ОВДЕ.

Извор: Вечерње новости

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА