Најновије

ДРАМА НА СЕВЕРУ КОСМЕТА НЕ ПРЕСТАЈЕ: Дуге цеви уперене су у нас, РОСУ демонстрира "силу" над српским народом!

Сви су изненада забринути када на територији централне Србије угледају српске хеликоптере и авионе, јер ваљда не би требало да постоје или не би смели да полете док им то не одобри Курти, рекао председник Столтенбергу.

РОСУ на Јарињу (Фото: Јутјуб)

Седам дана траје потпуна окупација оклопним возилима севера Косова и Метохије коју спроводи Приштина и сви у међународној заједници громогласно ћуте, поручио је председник Србије Александар Вучић генералном секретару НАТО Јенсу Столтенбергу, с којим је јуче разговарао телефоном поводом забрињавајуће ситуације на северу Косова и Метохије.

Вучић је истакао да Србија апсолутно ничим, ни једним јединим својим потезом није прекршила ни Бриселски споразум ни Резолуцију 1244, нити је на било који начин угрозила очување мира. Он је указао да су сви „изненада забринути када на територији централне Србије угледају српске хеликоптере и авионе, јер ваљда не би требало да постоје или не би смели да полете“, док им то не одобри премијер приштинских институција Аљбин Курти или неко из међународне заједнице.

Озбиљно и одговорно

- Србија поштује све међународне споразуме које је потписала. Србија ће се увек понашати одговорно и озбиљно, али Србија и даље пита кад креће формирање Заједнице српских општина и када ће Куртијеве оклопне јединице бити повучене са севера Косова и Метохије - рекао је Вучић.

Захвалио је Столтенбергу на коректном односу и жељи да саслуша српску страну, и на крају упитао коју је то норму и међународни пропис Србија прекршила данас, јуче или било када.

Истовремено, седми дан заредом Срби са севера Косова мирним протестима изражавају негодовање због одлуке приштинских власти о реципроцитету за српске таблице. Захтева се повлачење специјалних снага косовске полиције са прелаза Јариње и Брњак, а током дана небом су изнад тих прелаза патролирала два „орла“, која су направила два круга и отишла. Осим српских „орлова“, окупљене је надлетао и хеликоптер Кфора.

Тензије

Српски авиони очито су испровоцирали Албанце, па је јуче министарство спољних послова Албаније позвало Србију да „повуче оружане снаге“ упућене на административне прелазе са КиМ и да ради на хитној деескалацији ситуације.

- Албанија је посебно забринута због распоређивања српских оружаних снага и војних авиона који лете близу и изнад ваздушног простора КиМ јер то подстиче појединце на изазивање немира и насиља. Такви акти су у супротности са међународним споразумима који имају за циљ да осигурају ред и стабилност - поручили су из албанског министарства.

Бивши премијер Косова Авдулах Хоти изјавио је да ситуација на северу, након успостављања реципроцитета у регистарским таблицама возила, захтева разборите и потпуно координисане акције са међународним партнерима. Нагласио је и да је Косово „суверено у својим одлукама“.

Неприхватљиве провокације

Високи представник ЕУ Ðузеп Борељ рекао је јуче да наставља пажљиво да прати ситуацију на северу Косова и поручио обема странама да су „неприхватљиве“ све додатне провокације.

- Србија и Косово морају да безусловно деескалирају ситуацију на терену тиме што ће се одмах повући специјалне полицијске јединице и склонити блокаде на путевима - навео је Борељ у саопштењу Европске службе за спољне послове. Он је рекао да Србија и Косово морају наћи решења да се смири ситуација и договорити се о томе како ићи напред, као и да ће ЕУ „активно подржати те напоре“.

Тенкови и двоглави орао

Ноћ субота на недељу на административним прелазима протекла је мирно, али је ситуација и даље напета. Јуче рано ујутру примећена је колона возила полиције лажне државе Косово која је, према информацијама медија са КиМ, прошла кроз Зубин Поток на путу за Брњак.

На друштвеним мрежама су се појавиле и фотографије албанских специјалаца који су провоцирали окупљене Србе показивањем двоглавог орла, који симболише такозвану велику Албанију.

- Али суверенитет се мора остваривати у координацији с породицом евроатлантских држава у које желимо да се интегришемо, јер те државе стоје уз нас и гарантују нам спровођење суверенитета - закључио је.

Марић: Дуге цеви уперене у нас

Народни посланик Љубомир Марић већ неколико дана борави на Јарињу, одлакле јавља да се ситуација мења из сата у сат.

- Осми дан су Срби на КиМ на блокадама. Ситуација је тренутно мрна, овде народ константно циркулише. Једни одлазе, други долазе. Народ је решен да чврсто стане иза позива Српске листе, попуштања нема. Специјалне јединице Росу су показале све најгоре према свима овде, страшне провокације су биле, а народ на њих не наседа. Чврсти смо и одлучни да останемо у својим протестима, докле год не буде одговор Међународне заједнице, ми хоћемо да чујемо када ће почети са формирањем Заједница Српских општина, осам година чекамо на то. Срца су нам пуна када видимо снагу наше државе - каже Марић.

- Ми смо у претходном периоду имали горка искуства, а данас је држава Србија јака земља,. Нама много значи та подршка када видимо да је војска Србије уз нас, чак и када Међународна заједница шаље ненормалне поруке да се обе стране повуку и смире. Заиста не знам шта су српски народ и држава Србија урадили у току протеклих осам дана, никаква провокација, никакав потез, ми смо ти ка којима су уперене дуге цеви, ми ништа лоше нисмо урадили, ми само тражимо своја права - наводи Марић.

Кина најавила да је спремна да изведе превентивни нуклеарни удар на Сједињене Државе. Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: Курир

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА