Најновије

ТЕШКЕ РЕЧИ У СТУДИЈУ! Несторовић и Стевановић жестоко се сукобили око вакцинације деце! (ВИДЕО)

Доктор Бранимир Несторовић и доктор Томислав Стевановић сучелили су мишљења у емисији која је емитована уживо, а то на теме о епидемији, вакцинацији одраслих, вакцинацији деце!

Бранимир Несторовић и Томислав Стевановић. (Фото: Јутјуб)

Стевановић је у Јутарњем програму на К1 телевизији поручио родитељима да не треба да верују Несторовићу, а када га је водитељка питала зашто, није одговорио. Несторовић га је, с друге стране, након што Стевановић није дао одговоре на питања о тренутном стању са пандемијом, замолио да прочита нешто из медицине и да погледа званичне податке како би могли да разговарају.

Укратко, у студију је било бурно.

- Ја већ годину дана позивам све редом да направимо један симпозијум. Ово је медицинска прича, да изложимо свако своје аргументе, студије, ово траје већ годину дана. Има студија колико хоћеш, само је битно које студије хоћеш да цитираш. Мени смета ово доктринарно "ниси у праву, нећемо да дискутујемо". На шта то личи? Главни антиваксер је Владимир Путин, он је рекао да се вакцинише ко хоће, ко неће - не мора. Шта уопште значи антиваксер? Је л неко наговара некога да се не вакцинише, бије некога да се не вацинише? По нирнбершком коду, ти располажеш својим телом, па то је први принцип по етичком кодексу који је усвојен у свим лекарским удружењима: принцип неповредивости тела, да нико не може да те натера на неку интервенцију - започео је Несторовић своје излагање и додао:

- Ти потпусујеш и кад треба да се оперишеш, а овде се ради о превентиви, не о лечењу. Кад се лечиш, ти можеш да одбијеш крв, можеш да одбијеш да идеш у болницу, а сад први пут имаш присилу да добијеш нешто што је превентивно, при чему је, ипак, на крају кад саберемо и одузмемо све податке из света о овом вирусу, у питању вирус са ниском смртношћу. Смртност је испод 0,2 одсто. Званични подаци су лако доступни, иако су цензурисани, укуцајте ЦДЦ и видећете да је за узраст до 19 година да је смртност 0,001 одсто.

Потом је и Стевановић изнео своје мишљење:

- Лекари који се боре за вакцинацији имају проблема у овој борби против пандемије захваљујући професорима попут Несторовића, Каменова, Ивановског. Њихова комплетна иницијатива у последњих годину и по дана је класична антиваксерска и нормално да у мојој ордицанцији родитељи не желе да се вакцинишу, нити своју децу. Ја не могу да разумем ни политичаре, ни струку, да не реагују на ово што ради професор годину и по дана. То је недопустиво. Професори су послали етичком комитету Лекарске коморе Србије један допис у коме треба да се заустави професор Несторовић у његовом дејствовању. Порука родитељима и здравственим радницима је да му не верују, јер све оно што он наводи и позива се стално на студије, то је једна најобичнија манипулација доказима. Позове се на студију, наслов, или извуче нешто из контекста да настави са својом причом.

На молбу водитељке да доктор Стевановић буде конкретнији када тврди да Несторовић није у праву и да му се не треба веровати, Стевановић је одговорио:

- Не могу, није ово место да се на такав начин разговара, зато што са професором не можете водити један добар дијалог, зато што он манипулише.

Несторовић је потом питао Стевановића да ли су званични подаци ЦДЦ-ја манипулација јавношћу?

- Ви ни не знате колега, ви не пратите податке. Доста више тог етикетирања, нападања. Пошто сте ви неприпремљени, као и обично, позивам вас да узмете једно седам дана и извучете све податке и да седнемо у овај студио за седам дана и да супротставимо податке. Ја ниједног секунда нисам рекао ниједан податак који није званичан, ниједан једини - рекао је Несторовић.

- Може овако како је рекао Несторовић - одговорио је Стевановић, алудирајући на то да пристаје да погледа званичне податке, а потом је додао:

- Од трибине на Машинцу од 2009. године, кад је била пандемија свињског грипа, пратимо професора и његова излагања и манипулацију подацима. Професор је рекао да је смртност од свињског грипа код деце у Америци 24-26 одсто, али је умрло 343.

- Нетачно. Нисте пратили пажљиво. То је била стопа успеха вакцинације - одговорио је Несторовић.

- Сви ови наступи професора по медијима су веома чудни, мистични, и веома мало у томе има науке - рекао је Стевановић.

Водитељка је потом упитала зашто људи верују у то што доктор Несторовић каже када доктори из Кризног штаба имају много више прилике да се чују.

- Ја се питам зашто. Јако је тешко водити дијалог са професором - одговорио је Стевановић.

- То се слажем да је тешко зато што ви причате флоскуле, а ја званичне податке. Да ли је тачан овај податак од ЦДЦ-ја од пре четири дана - питао је Несторовић.

- Није тачан - одговорио је Стевановић.

- Није тачан? Е, ја вас позивам да одете на мој профил и да погледате табелу. Ово је прича за малу децу. Ми не причамо о медицини. Ти водиш најпрљавију кампању против мене 15 година, не знам зашто, шта сам се ја теби замерио - рекао му је Несторовић.

- Требало би да буде задовољан, вакцинација неће успети ако власт нешто не предузме. Ја бих молио професора да објасни да ли се осећа одговорно, јуче су умрла 4 млада човека, умрла је породиља. Да ли осећа одговорност - питао је Стевановић.

- Не знам шта да одговорим на ово. Ми имамо један феномен који је необјашњив - да оболевају млади људи за које све светске статистике показују да нису угрожени. Колега је заслепљен личном мржњом према мени, па ок, немам ништа против. Али, ја сам 1.000 пута рекао зашто се не раде обдукције, зашто ми не знамо од чега су умрли. Зато што је критеријум за смрт позитиван ПЦР тест. Сваки узрок смрти код младог човека треба проверити обдукцијом да бисмо нешто научили. Ми за годину дана нисмо урадили ниједну обдукцију. Немци раде обдукцију - каже Несторовић, додајући да се сад зна да корона вирус није респираторна болест.

- Још негде у мају месецу САЛЦОМ универзитет је урадио студију на мишевима у којој је доказао да вирус изазива интраваскуларну коагулацију, стварање тромба. И тај професор је рекао ово је васкуларна болест. Кад смо дошли до тог открића, почели смо да користимо антикоагуларну терапију у лечењу. Старији узимају аспирин као алтернативу. Они су на тај начин нешто постигли, одређени број људи није умро. Уместо тога, ми само пребројавамо мртве и ништа не радимо. Зашто не користимо ивермектин у лечењу? У Индији је нестала епидемија оног дана кад је индијска влада поделила ивермектин. Зашто нема дискусије о томе - питао је Несторовић.

На његово питање се надовезала и водитељка, коју је занимало зашто сада имамо толико заражених, кад је више од 50 одсто људи вакцинисано.

- На сајту Светске здравствене организације пише да вакцина не спречава преношење и инфекцију. Искуства из Израела, који је највише вакцинисана земља на свету, јесте 80 одсто људи који су у болницама су вакцинисани - рекао је Несторовић.

- Ово што је Несторовић рекао је опет манипулација доказима. Не треба му ништа веровати. Ја бих још једном желео да се обратим родитељима због препоруке да се вакцинишу деца од 12 до 17 година. Деца се вакцинишу јер је највећи потенцијал транзиције вируса у тој популацији, а не зато да би се они заштитили - одговорио је Стевановић.

- Колики је проценат трансмисије деце? Постоји тачан податак од пре 10 дана - упитао га је Несторовић.

- Транзиција у том узрасту биће ускоро 100 одсто. Сва деца од 12 до 17 година ће бити позитивна и преносиће вирус - одговорио му је Стевановић.

- То је потпуна измишљотима, бесмислица. А зашто су онда британци одбили вакцинацију деце. Људи, идите на сајт Фајзера, још није завршено клиничко испитивање - рекао је Несторовић.

- ФДА је дао трајну дозволу за употребу Фајзера, а то професор не зна јер је антиваксер - наставио је да тврди Стевановић.

- ФДА је одобрио Фајзерову вакцину за САД, а не за земље ван САД, а у Европи она и даље има привремену дозволу. Европска медицинска агенција, коју би ми требало да слушамо, није дала употребну дозволу ни за једну од вакцина. Чак је на програму Европског парламента да ли ће продужити привремену дозолу која истиче за месец. Кад причамо о подацима, ја волим да понесем папире да покажем. А колега воли да прича приче. Степен трансмисије код деце је 100 одсто? Степен трансмисије ниједне болести на свету није 100 одсто јер би онда сви оболели првог дана. Највећа стопа трансмисије је за морбиле, 96 одсто - одговорио је Несторовић.

- Сваког 15. септембра су деца масовно болесна, кад почне школска година. Болесна су од неке вирусне инфекције. Не знам да ли колега Стевановић зна да ће ФДА, на коју се он толико позива, 1. јануара повући ПЦР тест зато што није специфичан и открива и друге вирусне инфекције, и замениће га са специфичним тестом. Према томе, од почетка се зна да је тај тест мањкав, да даје доста лажно позитивних и доста лажно негативних резултата. Група од 22 најчувенија молекуларна биолога је то још пре 6 месеци упутила предлог да се повуче тест јер он има 10 техничких мањкавости. Ја нисам антиваксер. Не делим људе на вакцинисане и невакцинисане, то је расизам. Вакцинални статус је државна тајна, по нашем закону, то не сме нико да те пита, то је кривично дело. То је као да ме питаш да ли сам хомосексуалац. Ко ме пита за савет, ја ћу рећи ко треба, а ко не треба. Имам пуно пацијената који су вакцинисани, долазе код мене - каже Несторовић.

На инсистирање водитељке да доктор Стевановић каже зашто људи треба да се вакцинишу, педијатар је одговорио:

- Зато што је то патриотски чин, како бисмо изашли из свега овога. Има много оних који су збуњени. Ми не знамо проценат педијатара који су против вакцинације деце. Порука је: хајде да се вакцинишемо. Вакцина једино може да реши овај проблем јер не изазивају тешке реакције.

Потом је упитан да наведе земље које су доказале да се вакцинацијом може изаћи из епидемије:

- Израел, Велика Британија, Италије - одговорио је Стевановић.

- Тамо је највиша стопа инфицираних, највише инфицираних тренутно на свету има Израел - рекао је Несторовић.

- Не разуме професор - рекао је Стевановић.

- А не разумем? Званичну статистику Министарства здравља Израела да је пре два дана било 10.000 заражених? Не разумем да Сингапур који има 82 одсто вакцинисаних, тренутно је друга земља на свету по зараженима? Е, ово је класична манипулација. Зашто Израел примењује 4. дозу ако је успела вакцинација - питао је Несторовић Стевановића.

- Због тога што они процењују ефекте вакцинације, због Фајзера. Процењују ефекте. Статистички се веома показује колико је вакцинација успела. Све зависи од региона и политике. За популацију од 12 до 17 година иде трећа доза вакцине - одговорио је педијатар.

- То је нетачно потпуно. Е, ви сте свесни да је ФДА одбила трећу дозу вакцине за све, осим за имунокомпромитоване. Човече, па прочитајте нешто из медицине, побогу, осим што сте опседнути са мном. Ово стварно нема смисла - рекао је Несторовић.

За добар и јак имунитет потребне су вам само ове 3 ствари!! Више о томе ОВДЕ.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА