Најновије

СЛЕДЕЋИ ВЕЛИКИ СУКОБ ПОЧИЊЕ ОВДЕ? Две силе шаљу појачања на границу око које се споре деценијама! (ВИДЕО)

Начелник индијске војске рекао је да Кина шаље трупе на њихову спорну границу у "значајном броју", што је довело до одговарајућег распоређивања Њу Делхија у развоју који је назвао "забринутошћу".

Кинеска војска. (Фото: chinamil.com.cn)

Напетости између нуклеарно наоружаних суседа биле су велике након смртоносне граничне битке у јуну прошле године у стратешки важној долини реке Галван у индијској регији Ладакх, у близини Тибета.

Две најмногољудније нације на свету убациле су десетине хиљада додатних војника у регион високих планина на Хималајима након сукоба.

Генерал Маној Мукунд Нараване рекао је новинарима у суботу у Ладаху да се присуство кинеских трупа дуж границе од 3.500 километара (2.200 миља) повећало у "значајном броју" и да је то "питање за забринутост".

Нараване је рекао да је индијска војска као одговор појачала своје снаге дуж границе.

"Такође смо увели напредно наоружање. Снажни смо, прилично спремни да испунимо сваку могућност", цитирао га је лист Тимес оф Индиа.

Индија и Кина воде војне разговоре на високом нивоу од јунског сукоба, а Нараване је рекао да се следеће недеље очекује још један састанак.

Његови коментари услиједили су неколико дана након што је гласноговорница кинеског министарства вањских послова Хуа Чуниинг оптужила индијске војнике за илегални прелазак границе на кинеску територију, оптужбу за коју је Нев Делхи рекао да "нема основа за чињенице".

Локални медији известили су прошле недеље, позивајући се на неименоване изворе, да је скоро 100 кинеских војника прешло границу у државу Уттаракханд неколико сати крајем августа.

Индија и Кина, које су водиле опсежни гранични рат 1962. године, дуго се међусобно оптужују да покушавају заузети територију дуж своје незваничне границе познате као линија стварне контроле.

Хрватска наоружава шиптаре! Више о томе ОВДЕ.

Извор: Курир

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА