Најновије

ПОЧЕО БАЈДЕНОВ ОБРАЧУН СА ТРАМПОМ: Активирао истражне органе

Бела кућа је саопштила да председник Џозеф Бајден неће блокирати предају докумената истражној комисији Представничког дома која истражује побуну 6. јануара на Капитолу Хилу, чиме је практично покренут обрачун са бившим председником Доналдом Трампом који не жели да се ти документи доставе истражним органима.

Џо Бајден (Фото: flickr)

Писмо саветнице Беле куће Дејне Ремус упућено Архиву САД заправо је почетак потенцијално дуготрајне правне битке око немира на Капитолу, преноси АП.

Трамп, који је својим присталицама на дан немира поручио да се "боре паклено" и бранио изгреднике који су тукли полицију и провалили у здање америчког Конгреса, покушава да спречи конгресну истрагу.

Одбор Представничког дома који истражује 6-јануарску побуну формиран током лета, сада има значајан задатак да устроји све детаље и прибави документе и исказе од сведока који могу, али нису обавезни да сарађују.

Адвокат Стив Бенон, бивши Трампов сарадник, изјавио је да неће учествовати у истрази одбор Представничког дома, јер се Трамп позива на председничку привилегију и захтева изузеће.

Бенон је био један од најближих сарадника Доналда Трампа, али 6. јануара није више био ангажован у Трамповој администрацији.

Два друга Трампова помоћника, бивши шеф особља Беле куће Марк Медоус и бивша званичница у Пентагону Кеш Пател, сарађују са одбором, потврђено је званично из Представничког дома.

Трамп био у сукобу интереса током мандата у Белој кући?

Бивши амерички председник Доналд Трамп "грубо је преувеличао" исплативост свог хотела у Вашингтону и могуце је да прикрива "потенцијални сукоб интереса" у којем је био током свог мандата у Белој кући, показала је истрага коју је спровео конгресни комитет .

Хотел Трамп Интернационал изгубио је преко 70 милиона долара (51,3 милиона фунти) токомТрамповог председничког мандата, иако је бивши председник САД раније тврдио да је за то време зарадио најмање 150 милиона долара, преноси BBC.

Трампова организација негирала је било какве злоупотребе, уз оцену да је извештај обмањујући.

У свом саопштењу, Одбор за надзор и реформе Представничког дома предочава да документи, које је доставила Управа за опште услуге задужена да надзире потрошу федералних органа, показују да је Доналд Трамп "грубо преувеличао финансијски биланс" хотела.

Губици су приморали Трампову холдинг компанију да убризга најмање 24 милиона долара како би се помогло проблематичном хотелу који се налази недалеко од Беле куће, саопштено је из одбора за надзор и реформе.

У извештају је такође откривено да је Трамп, по свему судећи "прикрио потенцијални сукоб интереса" у вези са својим власништвом над хотелом и својом улогом зајмодавца и гаранта зајмова добијених од трећих страна.

Недавно откривени документи показују да је хотел од иностраних влада примио 3,7 милиона долара што је довољно да се покрије 7.400 ноћења по просечној дневној тарифи.

Одбор законодавног тела америчког Конгреса упозорава да је поменути износ изазвао забринутост због потенцијалног кршења уставних прописа који регулишу спречавање страног утицаја на федералне званичнике.

Какву поруку Лавров доноси у Беодрад, сазнајте ОВДЕ.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА