Најновије

Запад уверен у свој „посебан статус“, њима је све дозвољено, а другима ништа - Лавров

Америчка реакција на недавну мировну операцију коју је предводила Русија у Казахстану је знак да САД мисле да имају „посебан статус“ за одржавање реда и закона широм света, рекао је Сергеј Лавров после разговора у Женеви.

Министар спољних послова Сергеј Лавров говорио је на конференцији за новинаре након састанка са америчким колегом Ентонијем Блинкеном. Дипломата је рекао да су њих двојица разговарали о низу недавних политичких дешавања и да је тражио објашњење за коментаре Блинкена о присуству руских мировних снага у Казахстану под окриљем Организације уговора о колективној безбедности (ОДКБ), чије су чланице Русија и Казахстан.

„Што се тиче ’сфера утицаја‘, замолио сам Ентонија Блинкена да објасни“, рекао је Лавров новинарима.

„Након што је председник Казахстана затражио помоћ од ОДКБ-а у сузбијању терориста, на основу поглавља ОДКБ за помоћ, уследили су захтеви да Казахстан објасни зашто је то урадио. Ово илуструје да је Запад уверен у свој `посебан статус`. Њима је све дозвољено, а другима ништа. Погледајте како се понаша ЕУ.”

Када су почетком овог месеца у Казахстану избили масовни немири, председник Касим Жомарт Токајев је саопштио да има посла са „страним терористима“ и затражио помоћ од ОДКБ-а, војног савеза предвођеног Русијом, да обузда протесте. Неколико хиљада војника, углавном руских, послато је у земљу да чува стратешке објекте.

Извор: Vostok.rs

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА