Најновије

ЛЕГИЈА ТВРДИ ДА ПОСТОЈЕ СНИМЦИ ИЗ ШИЛЕРОВЕ: Открио коме је вођа земунског клана пре смрти послао копије

Здање у Шилеровој улици, где је било седиште "земунског клана", из којег су командовали Душан Спасојевић Шиптар, Милан Луковић Кум и Милорад Улемек Легија, експресно је срушено одмах након убиства премијера Зорана Ђинђића 2003. а до данас није још разјашњено који је тачно био разлог за то. Неки су причали да је држава одмах хтела да се освети Спасојевићу, који је у том тренутку био у бекству, тако што ће му срушити његову вољену базу, док други сматрају да је све то било само да би се сакрили и уништили трагови познатих личности и политичара који су у то време посећивали здање "земунског клана".

Фото: Јутјуб

Миле Новаковић, бивши шеф Управе криминалстичке полиције (УКП) и човек који је учествовао у откривању и хапшењу убица премијера, верује да је разлог управо овај...

"Дан после убиства Ђинђића донета је одлука да се освете Душану Спасојевићу и да поруше објекат. Спекулисало се да је то учињено да се не би открило ко је све долазио тамо. Што би се рушила зграда, довољно је покупити касете и компјутере. Руши се базен, да се не би нашле длаке, где би се ДНК анализом утврдило ко се све купао у базену. Они на које се циљало су у својим саопштењима и сведочењима испричали да су долазили у Шилерову и брчкали се у базену", наводи Новаковић који је о овоме писао у својој књизи.

Наводне касете са доказима су помињали и осуђени "земунци" Милош Симовић и Сретко Калинић.

"Је*ига, нема касета, али зато има нуспојава од дрогирања у Шилеровој код неких који су претеривали са коксом", рекао је Калинић у једном интервјуу за "Објектив", док је Симовић на суђењу открио да постоји пет касета.

"Има пет касета. Снимљени су доласци од 'октобарске револуције' до 2003. године. Видео надзор покривао је двориште, простор око базена, спољне зидове, цело насеље 'Сава Ковачевић' и Шилерову улицу, у пречнику од око једног километра", рекао је он тада судији.

Међутим, према другим наводима, снимци на којима су бројне познате личности, постоје и данас и лако би могли да испливају у јавности. О свему томе говорио је и сам Легија, у једној својој исповести.

"О томе се доста причало током суђења за убиство Ђинђића. То су говорили људи који су доста времена проводили у Шилеровој јер су ту радили. Понајпре мислим на покојног Зорана Вукојевића Вука. Али, главно се зна и несумњиво је утврђено да је све снимано, сви доласци и одласци посетилаца. Тајна тих снимака је, по некима, отишла заједно са Вукојевићем. Постоје, међутим, одређени подаци да копије тих касета поседује један човек из Швајцарске у кога је Душан имао неограничено поверење", рекао је он.

И члан "земунског клана" Александар Симовић (брат Милоша Симовића) је пред Специјалним судом говорио да су у Шилерову долазиле познате личности, а посебно је издвојио Чедомира Јовановића.

"Тамо се и купао у базену. То знам јер сам лично прегледао касете са видео камера на којима се види како Јовановић својим 'аудијем' улази у Шилерову, а онда и како шета поред базена. На том снимку се виде и Чуме, Саша Алекс, Драгољуб Марковић", рекао је Симовић и додао да је на неким касетама снимљен и разговор Спасојевића и Јовановића у дневној соби Шилерове, али да се не зна о чему су тачно причали.

Како је рекао, те снимке је гледао у кући убијеног сведока-сарадника Зорана Вукојевића Вука.

"Спасојевић ме је послао да однесем касете Вуку. Сматрао је да те касете треба сакрити јер су на њима снимљени важни људи. Вукојевић је онда ископао рупу у свом дворишту и ту их сакрио."

Решење о уклањању бесправно саграђеног објекта на плацу у овој земунској улици донето је 10. марта 2003. године, само два дана пре атентата на српског премијера Зорана Ђинђића, а оно је започето два дана после његове смрти. Први крамп у зидине ударен је 14. марта 2003. године у 15 часова, а комплетна зграда срушена је 13 дана касније.

Дан када је завршено рушење виле у Ширеловој, 27. марта, "сајевци" су пронашли Душана Спасојевића и Милана Луковића, а приликом сукоба код викендице у Мељаку, обојицу су убили. До данас, касете из Шилерове још увек нису испливале у јавност, а ако је веровати онима који тврде да и даље постоје, велике су шансе да једнога дана хоће.

Извор: Курир/Мондо

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА