Најновије

Фирма брата директора БИА купила чак 19 зграда нишког „Грађевинара“

Део имовине нишког Грађевинара – чак 19 зграда, као и саобраћајне површине и платое, купила је ових дана на лицитацији, по почетној цени, крушевачка компанија БГ Продукт 1996, чији је власник Бобан Гашић, брат директора БИА, који је и бивши министар одбране и дугогодишњи функционер СНС-а.

Фото: Јутјуб

БГ Продукт 1996, који се бави производњом чоколаде, какаа и кондиторских производа, купио је ову имовину Грађевинара, који се налази у стечају, по цени од 49.532.595 динара.

За тај износ у власништво ове фирме прешла је имовина Машинско-транспортног погона Грађевинара, коју чине пет пословних зграда, једна помоћна зграда и 13 “осталих зграда”, као и саобраћајне површине, платои, портирница и инфраструктура.

Грађевинар је некада био бренд Ниша у области грађевинарства, који је градио стамбене и друге објекте по бившој Југославији, руском и западном тршишту.

Његова приватизација започета је 2007, а први понуђачи су нудили 150.000 евра и инвестиције од 4.000.000 евра.

Стечај над њим отворен је 2013. године, а од тада до данас било је више лицитација, на којима је распродавано оно што је од те значајне фирме остало.

Компанија БГ Продукт 1996. основана је у јануару 2012. године, а прошле године је, према консолидованом билансу, остварила пословни приход од 749.852.000 динара и пословни добитак од 62.162.000, те имала 194 запослених.

На сајту компаније се наводи да се бави производњом и трговином сланог програма, чајних пецива, ратлука, бомбона, какао табли и пенастих и желе производа.

Додаје се да је првобитно основана 1996. године, као породична фирма.

Ко је Бобан Гашић?

Бобан Гашић се, према писању медија, „одувек бавио приватним бизнисом“.

Као једини власник „БГ Продукта“ проширио је је њену делатност и на услуге рент-а-кара, а компанија је крајем 2016. године узела у закуп и Индустрију кондиторских производа „Кондива“ из Бујановца, чији је оснивач „Симпо“ из Врања.

Крајем 2017. Влада Србије је без икаквог образложења сменила дотадашњу председницу Надзорног одбора Клиничког центра Ниш Весну Миленковић, а на ту позицију поставила млађег брата директора БИА Братислава Гашића, који није имао искуства у здравству.

Министар здравља Златибор Лончар је тада казао да је Бобану Гашићу “неизмерно захвалан” што је прихватио ту функцију, јер има велико искуство у привреди и организацији посла.

„Србији не би било краја да има више домаћина какви су Бата (Братислав, прим. аут.) и Бобан Гашић”, закључио је Лончар.

Поједини портали, међу којима и они који се баве борбом против корупције, писали су или пренели да је наводно управо на име Бобана Гашића укњижен луксузни простор који је СНС купила у Крушевцу, плативши га 109.000 евра, што званично није потврђено.

Мада у СНС-у није био на било којој истакнутијој функцији, познаваоци тврде да је близак тој странци и да га „свуда има“.

На фресци

Део јавности се заинтересовао за Бобана Гашића када се његов лик нашао на фресци у Цркви Светог Јована Крститеља, изграђене на брду Багдала изнад Крушевца, заједно са ликом његов старијег брата, Братислава.

Према доступним подацима, ктитор те цркве је породица Гашић, саму цркву је освештао патријарх Иринеј, а СПЦ је по њеној градњи одликовала оба брата.

Извор: Данас

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА