Најновије

Уклоњене барикаде у Готовуши: Сутра протест Срба у Штрпцу због рањавања дечака

Барикаде које су биле постављене у селу Готовуша код Штрпца након рањавања двојице српских дечака, уклоњене су.

Барикаде од дрвета и гума уклонили су локални Срби после вишечасовних преговора са косовском полицијом, објавили су приштински медији.

Мештани су јуче блокирали регионални пут Штрпце-Урошевац након што су двојица српских дечака рањена у Готовуши код Штрпца кад је на њих из возила у покрету пуцао локални Албанац.

До рањавања је дошло без икаквог повода, саопштила је Канцеларија за КиМ.

Блокаде путева јесмо уклонили, али се наш протест није се завршио, рекао је градоначелник Штрпца Далибор Јевтић. Он је најавио нови протест грађана другог дана Божића у Штрпцу, у подне, испред Дома културе.

Јевтић је објаснио и разлоге уклањања барикада. Наводи да су грађани тражили да КФОР и Косовска полиција повећају прусуство уз два стална пункта у Драјковцу и Јажинцу, те да је након испуњења тих услова, велика већина грађана пристала да се разиђе, преноси Радио КиМ.

Уз снажне критике на рачун косовског премијера Аљбина Куртија, његову осуду напада у Готовуши оценио је као лицемерну, с обзиром на то да је Курти у својој поруци навео да су нападнута „два држављанина Косова“.

Јевтић се осврнуо и на оне који су, како је оценио, „ситуацију искористили да лажима скрећу пажњу на себе“, упућујући тако на тврдње да је он као градоначелник извршио наводни притисак на грађане да напусте барикаде:

„На данашњи велики празник ћу само рећи - нека ти је Богом просто, ниси ти бирао своју ситну душу, дали су ти је, не питајући, дошао си на ред кад других, бољих, није било више“, каже Јевтић.

Он додаје да „не постоје речи осуде које би довољно осудиле онога који пуца у децу која носе Бадњаке“.

„И треба да се говори о узроцима данашњег рањавања српске деце у Готовуши. Сиринићка Жупа постала је политичка мета Аљбина Куртија од тренутка када је ступио на власт. Више од годину дана трпимо на различите начине притиске, хапшења, затварање српских институција. И пре годину дана су нас на Бадње јутро сачекале дуге цеви у кућама и на улицама Штрпца. Курти је својом политиком мржње према Србима отворио лов на Србе“, навео је Јевтић.

Снимак са барикаде погледајте ОВДЕ.

Извор: rs.sputniknews. com
 

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА