Најновије

ПРИГОЖИН ОДГОВОРИО ВУЧИЋУ: Има ли ''Вагнера'' у Србији?

Према нашим законима учешће у ратном сукобу у другим земљама сматра се кривичним делом и кажњава затвором. Међутим, кад год негде у свету дође до сукоба, па и од почетка рата у Украјини, редовно стижу вести да на фронту има и наших држављана, али и о томе да појединци врбују људе да оду на ратиште.

Јевгениј Пригожин (Фото: Телеграм @govoritmilonov)

Стару причу покренули су нови снимци објављени у Телеграм групи батаљона Сувоплато. Oва група има око 800 чланова, који деле информације и видео-снимке са ратишта. Ту се нашао и снимак са добровољцима који кажу да су из Србије, а представљају се као Дунав и Сава.

"Истина је на страни Русије, на страни Истока. Украјина су исто наша православна браћа, али су окупирани злом које је исто задесило нас деведесетих", говори један мушкарац на српском у снимку.

Док надлежни анализирају снимке, и председник Александар Вучић и министри подсећају да је нашим држављанима кривичним законом забрањено да учествују у ратном сукобу у другим земљама.

"Ми имамо много неодговорних људи, желим то да кажем свима, прво нашим руским пријатељима, није фер на било који начин. Нећу да улазим у то да ли је нешто стари сајт, да ли се пушта из Москве или одавде или оданде, да ли је то 'Вагнеров' сајт или неко други. Није фер према некоме ко страда због тога што није казнио ни Толстоја, ни Достојевског, ни Чајковског нити је улазио у тему да ли је Гогољ Украјинац или Рус. Што онда из 'Вагнера' зовете некога из Србије кад знате да је то супротно нашим прописима", рекао је Вучић.

Када се у децембру појавила вест да су припадници руске паравојне групе "Вагнер" стигли у Србију, њу је демантовало руско-српско удружење "Орлови", а председник државе рекао да "Вагнер" нема шта да тражи овде. Сада то демантује и "Вагнер".

"Приватна војна компанија 'Вагнер' никада није била у Србији и није имала никакве контакте са Србијом. У нашим редовима тренутно нема држављана Србије, а одавно их није било. Према томе, све гласине о сарадњи групе 'Вагнер' и Србије немају никаквог основа", навео је оснивач групе Јевгениј Пригожин, а преноси Глас Америке.

Да је "Вагнер" објавио оглас за нове добровољце могло је да се прочита на сајту Раша тудеј Балкан, пре 12 дана – пише да је група бивших затвореника, који су се добровољно пријавили да се боре на страни Русије, одслужила војни дуг.

На тај оглас из Србије не би смео нико да се јави. За оне који учествују у рату или оружаном сукобу у другим земљама или организују и врбују грађане Србије да то чине, предвиђене су затворске казне од шест месеци до 10 година.

Нови снимак акције Ахмата погледајте ОВДЕ.

Извор: РТС

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА