Најновије

КУРТИ СЕ РУГА СВИМА: Опет одбио ЗСО - тврди да Срби имају сва права!

Премијер привремених приштинских институција Албин Курти поново је одбацио формирање Заједнице српских општина и то након што је Парламентарна скупштина Савета Европе (ПССЕ) усвојила препоруку о пријему тзв. Косова у Савет Европе.
Курти / Скриншот

Курти / Скриншот

Курти је у Старзбуру, где је синоћ одржано заседање Парламентарна скупштина Савет Европе на којем је препорука усвојена, рекао да његова влада не жели да основни споразум са Србијом претвори у алат за ЗСО и да је питање ЗСО у оквиру овог споразума, а не обрнуто, преноси Репортери.

Курти тврди да Срби на КиМ имају многа права као мањина и додаје „како да траже више права, када бојкотују ово што сада имају”.

Парламентарна Скупштина Савета Европе усвојила је синоћ препоруку да се тзв. Косову одобри да постане члан Савета Европе и, како је саопштено после седнице, одлучила да прати испуњавање обимне листе обавеза за приступање, од којих би питање формирања ЗСО требало да буде укључено у будуће разматрање Комитета министара СЕ о захтеву тзв. Косова за приступање СЕ као пост-приступна обавеза.

Формирање ЗСО је обавеза Приштине по Бриселском споразуму из 2013. године, али Приштина 11 година одбија да је спроведе.

Срби су напустили приштинске институције након што је Приштина сменила командира тзв. косовске полиције за регион север, где 95 одсто становништва чине Срби, а што је противно Бриселском споразуму према којем састав полиције на северу КиМ мора да одсликава етнички састав становништва.

Разлог за напуштање институција био је и то што Приштина не спроводи Бриселски споразум, изградња база специјалних једница тзв. косовске полиције на северу КиМ и противправна хапшења Срба, преноси Танјуг.

Прочитајте ОВДЕ шта Дачић каже о “геноциду” у Сребреници

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА