Најновије

ТУЖБОМ РУШЕ ДОКАЗЕ О "ЖУТОЈ КУЋИ": Шиптари хоће да спрече поступке у Хагу, заташкавају вађење органа српских цивила

Покушавајући да скрену пажњу са злочина трговине органима убијених Срба у тзв. жутој кући на северу Албаније, власници овог домаћинства одлучили су да туже оне који су о злоделима албанских терориста говорили.

Жута кућа (Фото: Јутјуб)

На тапету породице Катући су известилац Савета Европе Дик Марти, бивша тужитељка Хашког трибунала Карла дел Понте и некадашњи шеф Унмикове канцеларије за нестале особе и форензику Хозе Пабло Барајбар. Оптужују их јер су им на имање, како кажу, долазили нелегално и јавност "лагали о злочинима у њиховој кући".

Овакав потез, спекулише се, може бити својеврсна најава да ће се и злочини почињени на северу Албаније наћи у оптужницама Специјалног суда за ратне злочине на Косову и Метохији са седиштем у Хагу, можда као посебна или као дорађена оптужница која је већ подигнута против четири команданта тзв. ОВК Хашима Тачија, Јакупа Краснићија, Кадрија Весељија и Реџепа Сељимија.

Адвокат са КиМ Том Гаши рекао је да је добио пуномоћје породице Катући да покрене тужбу и на фејсбук-профилу написао да је она усмерена ка "одбрани националних вредности Албаније, ОВК и против Специјалног суда".

- Марти је неовлашћено боравио на имању, тајно, у замаскираном аутомобилу, преварио је Савет Европе својим извештајем о убиствима и трговини органима и обмануо косовске институције које су гласале за формирање Специјалног суда. Бивша хашка тужитељка користила је лажне податке у својој књизи, а некадашњи Унмиков званичник је илегално боравио у кући. Специјални суд треба распустити - рекао је Гаши, и додао да је дужност Албаније и тзв. Косова да "знају истину да је све намештао Марти, а да је последица лажи Специјални суд који је оцрнио читаву албанску нацију".

Гаши је навео и да му је породица Катући рекла да је контрола њихове куће обављена незаконито, без одлуке тужилаштва или да је албанским институцијама то можда било познато, али да то држе у тајности. Такође, Катућијеви су му рекли да на њиховом поседу нису били војници ОВК и да је спреман да у Хагу докаже да се за његову породицу везују лажи.

- Питали су ме за мрље од крви, рекао сам им да су ми се рађала деца и да смо секли месо - навео је Мерсин Катући, и додао да је Барајбар (Унмиков службеник) долазио на његово имање, јер је наводно тражио кућу за издавање.

Адвокат из Приштине упитао је Катућијеве зашто су њега ангажовали, а не неког адвоката из Албаније, на шта му је одговорено да су албански адвокати били на то спремни, али да им албанска држава није дала за право.

У извештају Мартија недвосмислено пише да је постојала рута којом су наводно превожени затвореници. Како примећује, од лета 1999. и повлачења српских снага, граница између тзв. Косова и Албаније је практично престала да постоји.

- "Жута кућа" у месту Рипе, близу Буреља, била је само једна од многих у овој епизоди. Понашање неких чланова породице који сада ту живе покренуло је низ питања, посебно када су давали различита објашњења откуд крв у дневној соби испод стола, што је откривено луминолом. Рекли су да су ту клане животиње, а затим и да се једна жена из породице баш овде породила - навео је Марти у извештају.

Он је описивао да су затвореници пребацивани од објекта до објекта на најмање шест локација, о чему сведоче возачи, телохранитељи, припадници логистике... У сведочењима се помиње да су заробљеници убијани пуцњем у главу, вађени су им органи, а највише бубрези, написао је Марти. На последњу локацију у Фуше Крује, стизали су они здравствено јаки да "донирају" орган, вађена им је крв и рађена "типизација ткива" да се види ниво компатилибилности са онима којима је њихова смрт доносила живот. Наводно, закључује Марти, свесни о чему се ради, молили су џелате да их не сецкају на комаде.

Бивши тужилац за ратне злочине Владимир Вукчевић каже, за "Новости", да Марти никада није био у тзв. жутој кући:

- Овде су, на трагу злочина Рамуша Харадинаја, дошли Барајбар, хашки истражитељ Патрик Лопез и новинар Ентони Монтгомери. Пронашли су доказе који су указивали на злочине, домаћин је имао шупљу причу о закланим животињама. Утврдило се да је крв људска. И ми смо тада имали сазнања. Лопез нам је дао комплетну фото-документацију. Имали смо изјаве бројних сведока. Испоставило се да се лекови, чије су кутије пронађене, дају пацијентима за опуштање мишића и да се користе за трансплантацију органа. Затвореници су знали кад им се ближи крај.

Вукчевић прича да је отишао у Тирану, рекао да имамо сазнања и тражио ископавање на 12 локација, на шта нису пристали.

- Тадашњи премијер Сали Бериша рекао је касније, када смо већ били отишли, да такве ствари може да измисли само патолошки ум, а ја сам одговорио да је једно ископавање требало да буде на пет километара од његове куће. Све изјаве сведока и доказе које смо имали касније је проверио и потврдио Марти, затим и тужилац Клинт Вилијамсон. Наш рад је резултирао хапшењем Тачија и осталих. Не зна се шта ће се још открити током суђења и у ком правцу ће оно ићи. Сматрам да ће бити осуђени - очекује Вукчевић.

На наше питање о тврдњама да су докази из "жуте куће" уништени, како се помињало, Вукчевић наводи да се материјални докази уништавају када им истекне рок, али да су фотографисани (што је такође доказ) и да је то доступно тужиоцима.

Карла описала у '’Лову'’

Бивша тужитељка Карла дел Понте писала је у својој књизи "Лов: ја и ратни злочини" да је 1999. године сазнала од новинара да је око 300 Срба и других неалбанаца било отето и транспортовано у Албанију, где су им вађени органи, одакле су слани у клинике широм Европе. Она спомиње насеље Бурељ и "жуту кућу".

Фила: Обична лакрдија

Коме ће да их тужи и кога да тужи? Ова најава тужбе је вероватно политичке природе да би показао свој, ја бих рекао, лажни патриотизам. Таквих примера је много. Гаши је добро свестан чињенице да таква тужба није утемељена на правним принципима и да од тога нема ништа. Све је то обична лакрдија и комедија - каже адвокат Тома Фила.

Да ли се Република Српска удаљава од ФБиХ, сазнајте ОВДЕ.

Извор: Вечерње новости

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА