Најновије

КРИЗНИ ШТАБ ДОНЕО ОДЛУКУ! Уведене нове мере: Позната судбина кафића и тржних центара

Седница Кризног штаба која је почела јутрос у 8 сати, завршена је непун сат касније, нешто пре 9 часова. Уколико бројке током викенда буду добре, од понедељка можемо очекивати следеће:

Др Тиодоровић (Фото: Јутјуб)

Тржни центри

Како се незванично сазнаје из Кризног штаба, одлучено је да од понедељка, 12. априла буду отворени тржни центри, али у тржним центрима неће радити угоститељски објекти. Радно време тржних центара продужава се до 22 сата.

Повратак у школе 19. априла

Поред тога, деца се враћају у клупе од 19. априла. Медицински део Кризног штаба је одбио разговор о отварању угоститељских објеката у затвореном.

Др Тиодоровић се после седнице Кризног штаба обратио јавности нагласивши да смо по одзиву за вакцинацији и броју вакцина које нудимо тренутно вероватно најбољи у Европи као и да колективни имунитет, ако наставимо овако, можемо очекивати за два месеца - рачунајући вакцинисане и ове који су преболели.

Он је рекао да је седница била плодна, кратка али веома јасна - прво, епидемиолошка ситуација још је у статусу ванредне, али се уочава смањење броја новозаражених, мањи број пацијената у ковид амбулантама као и да се бележи више отпуста него пријема у болнице.

- Ако се тако настави, може се размишљати о попуштању у неким сегментима. Ако бројеви дозволе, од понедељка би могли да се отворе тржни центри, али не и затворени кафићи унутар њих, док би они који имају баште споља могли да буду отворени - рекао је др Тиодоровић додавши да би и средње и основне школе, ако бројке буду добре, могле да прекину онлајн и врате се на праву наставу 19. априла осим у евентуалним градовима-жариштима.

Он је констатовао и да је одзив за вакцинацију добар и да је уз поштовање мера то наш адут.

Епидемиолог проф. др Бранислав Тиодоровић је тражио да се пре отварања угоститељских објеката вакцинишу запослени у ресторанима и рекао је да Град Београд одлично спроводи вакцинацију.

Премијерка Ана Брнабић је такође похвалила Београд, Нови Сад и Војводину јер се истичу у спровођењу вакцинације.

Премијерка Ана Брнабић у четвртак је рекла да она скоро свакодневно разговара са медицинским делом Кризног штаба и зна шта је њихов став - а то је да још није време за попуштање мера, "јер нам иде добро, али то не би требало сада да се угрози". "Бројеви падају, проценти су бољи и то је резултат донекле мера, али у великој мери вакцинације. Видећемо сутра шта ће бити одлуке", рекла је Брнабић.

Седници присуствује премијерка Србије Ана Брнабић, министар здравља Златибор Лончар, министар просвете Бранко Ружић, војвођански секретар за здравство Зоран Гојковић, чланови медицинског дела Кризног штаба Предраг Кон, Бранислав Тиодоровић, Мијомир Пелемиш и Горан Стевановић. На седници су и градоначелник Београда Зоран Радојичић и његов заменик Горан Весић.

После благог попуштања мера у прошли петак, отворене су баште кафића а пред члановима Кризног штаба данас ће се највероватније наћи питање отварања тржних центара и повратка ђака у школе.  Економски део штаба залаже се и за отварање унутрашњости угоститељских локала, али то питање није било на дневном реду до сада. Др Шеклер јесте имао занимљив предлог како би то могло да функционише, али лекари и даље сматрају да још није време за то.

Када је реч о ђацима, који данас имају пробу мале матуре, данас би могла да буде донета и одлука да ли ће се вратити у клупе или не. За сада, ученици од петог до осмог разреда и средњошколци остају на онлајн настави. У игри су три опције - повратак у школске клупе, наставак онлајн наставе или комбиновано као што је то био случај раније.

Како је јуче већ најавила премијерка Ана Брнабић у обраћању уживо, она је рекла да ће се на седници Кризног штаба разматрати тренутна епидемиолошка ситуација у Србији као и да ли ће бити додатног попуштања мера. После заседања, како је рекла она, неко ће се обратити јавности са најновијим информацијама.

Брнабић је појаснила и да скоро свакодневно разговара са медицинским делом Кризног штаба и зна шта је њихов став - а то је да још није време за попуштање мера, јер нам иде добро, али да то не би требало сада да се угрози.

- Бројеви падају, проценти су бољи и то је резултат, донекле мера, али у великој мери вакцинације. Видећемо сутра шта ће бити одлуке, рекла је Брнабић на прес конференцији.

Србија је оборила сопствени рекорд по броју вакцинисаних људи, рекао је председник Александар Вучић и навео да је јуче вакцинисано више од 75.000 људи.

У земљи је до јуче вакцинисано скоро 30 одсто пунолетних грађана, саопштила је премијерка Ана Брнабић. Осудила је кршење епдеимиолошких мера после дербија на стадиону "Рајко Митић" и истакла да је реакцијом надлежних власти показано да нема заштићених. Премијерка је најавила да ће данас бити одржана седница Кризног штаба и да ће се после седнице неко обратити новинарима.

Државни секретар Министарства здравља Мирсад Ђерлек рекао је за РТС да се мора наставити са овим темпом вакцинације да би земља изашла из тешке ситуације.

Директорка КБЦ "Бежанијска коса" Марија Здравковић је изјавила да је направљена пометња када је речено да вакцине утичу на плодност и истакла је да не постоје докази за то.

Подсећања ради, у Србији су у претходна 24 сата на корона вирус тестирано 16.055 грађана од којих је 3.625 новозаражених.

Преминуо је 41 пацијент, а на респираторима у болницама широм Србије тренутно се налази 265 оболелих.

Подсетимо, дан раније на корона вирус тестирана су 15.904 грађана од којих је 3.615 било позитивно. Преминула су 42 оболела, а на респираторима се налазило 267 пацијената.

Русија ће послати свог изасланика за Косово?! Више о томе читајте ОВДЕ.

Извиор: Курир

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА