Најновије

ВЛАДИКА ЈОАНИКИЈЕ ПОРУЧИО: Опет ћемо се борити за своја права уколико слобода вере буде угрожена

"Морамо се увек борити за то. Али није наш циљ да се боримо са било киме, него нам је циљ да вршимо службу која нам је од Бога поверена. А она јесте борба, борба против зла у себи, борба против зла у овоме свету. А то одсликава и овај Часни пост који је једно велико обновљење и укрепљење и вере и љубави и свега онога што је Богу угодно”, закључио је Владика Јоаникије

Владика Јоаникије (Фото: СПЦ)

Администратор Митрополије црногорско-приморске, Његово Преосвештенство Епископ будимљанско-никшићке г. Јоаникије служио је данас са свештенством Свету литургију пређеосвећених дарова у манастиру Стањевићи, чиме је почело редовно годишње братско сабрање свештенства Архијерејских намесништава: цетињског, херцегновског, которског, будванског и барског.
У литургијској проповеди је рекао да је сваки човек, па и свештеник, склон забораву.

“И склон да се раслаби. А ова света служба је таква да нас увијек подиже – света служба већа од анђелске. То је служба коју је нама поверио Господ Исус Христос. То је Његова служба. Он је Вечни Архијереј Првосвештеник. И ми смо само утолико свештеници уколико се удостојимо, уколико нас Он удостоји да будемо сапричасници и саучесници Његове службе. А Он је рекао својим светим ученицима и апостолима да чудеса која Он твори јесу велика, али да ће Његови наследници чинити још већа”, рекао је Епископ будимљанско-никшићки.

Нагласио је да је Господ Христос својим страдањем обезбедио својим наследницима свештенослужитељима благодат да и они чине чудеса.

“Не чудеса у оном обичном смислу речи, то није свакоме од нас дато. Али, дато нам је да вршимо ову свету службу која је чудо над чудима. И да, када год вршимо ову свету службу, да се удостојимо да будемо сапричасници Христове службе – Христа Вечног Архијереја и Спаситеља. И да се освећујемо светим тајнама Његовим. И не само да освећујемо себе, него да освећујемо и народ Божји”, објаснио је Владика.

Подсетио је да је Господ надмоћан над сваком неправдом, над мржњом, над грехом, над смрћу.

“Драго оци свештеници, данас смо се овдје сабрали да исповедимо своје грехе, да се покајемо, јер наши греси су тежи од греха оних верних који нису свештена лица. Јер, свештеницима је више поверено и више се на њих гледа. И што будемо чистије и светије вршили ову службу, то боље за и наше спасење. Али је сигурно много важно и за наш народ. Увек је народ, посебно овде у Црној Гори, гледао на свештенике, па кад има доброга свештеника он га поштује и слуша. И радо га прима, испраћа и жели да му опет дође. И ослања се на његову реч и поуку. И охрабрује се његовим примером. Увијек смо, хвала Богу, имали таквих свештеника”, рекао је он.

Владика је казао да то не значи да нисмо имали и лоших примера.

“Бивало је и тога. Људи од крви и меса, па су се поједини у неким временима поколебали. Имали смо у неким временима свештеника који су били левичари, које памте ови старији свештеници. Било је тога и разни ветрови су дували кроз удружења свештеника. А многи од њих су без икакве принуде скидали мантије, напуштали свештеничку службу и ишли у државну службу”, подсетио је Владика Јоаникије.

Казао је да су у тим временима многи часни свештеници трпели поруге, затворе и батине, али су остали верни.
“Угледали су се на свете свештеномученике, које смо такође имали. Та времена нису тако далеко иза нас, када су и епископи, међу њима Митрополит Јоаникије Липовац, и многи свештеници страдали за име Божије”, казао је Владика.

Казао је да је у наше време дошло до велике духовне обнове какву пре тридесет – четрдесет година нисмо могли очекивати.

“Поштено речено, мало је ко то могао и помислити. Али, Божја благодат чини велика чуда. И Бог је Црној Гори послао нашега блаженопочившег Митрополита Амфилохија, а он је отпретао онај огањ који је чувао његов претходник Митрополит Данило”, подсетио је он и додао да је у време Митрополита Амфилохија засветлела Црна Гора, обновиле се светиње.

“Да није ништа друго обновљено до манастири Стањевићи и Подмаине, па би било заиста доста. А обновљено је светиња и подигнуто и украшено нових толико да их је више тешко пребројати”, истакао је администратор Митрополије црногорско-приморске.

Владика је посебно истакао важност чињенице да се обновило свештенство и монаштво у Црној Гори, па су светиње пропојале.

“И пропојала је душа нашега народа”, рекао је он.

Подсетио је и на тешка искушења с властима у Црној Гори.

“Морали смо да изађемо и на улице, јер смо били обесправљени, до краја, иако смо вера која има највише верника у Црној Гори. Ми смо једно време били ван закона. Сада смо доста тога поправили, али, наравно, треба још доста тога да се уреди. Да се на један цивилизован начин уреде односи између Цркве и државе, као и у осталим уређеним земљама. То желимо. Желимо да све вере у Црној Гори буду равноправне и да влада међуверски склад. А о том међуверском складу су причали лицемерно наши бивши властодршци и хвалили се пред Европом, пред истоком и западом да су они све то постигли. А под том лепом причом овде се одвијао прогон православља и Српске православне цркве и српског свештенства”, поручио је Владика Јоаникије.

Владика је нагласио да је православни светосавски народ у Црној Гори одржао своју Цркву и показао исконску верност својој вери и својим светињама, својим прецима и потомцима.

“Надамо се, – увек се добру надамо, – да долази време и да неће бити потребе да више излазимо на улице, да се вратимо својој служби и речи Божјој и да проповедамо Јеванђеље на миру. Да ширимо братску и јеванђелску љубав и да се посветимо веронауци и свештеничкој служби баш у правом смислу речи”, пожелио је Владика Јоаникије.

Оценио је да се Црква морала борити за своја права.

“И то ћемо опет да чинимо, уколико слобода вере опет буде угрожена. Морамо се увек борити за то. Али није наш циљ да се боримо са било киме, него нам је циљ да вршимо службу која нам је од Бога поверена. А она јесте борба, борба против зла у себи, борба против зла у овоме свету. А то одсликава и овај Часни пост који је једно велико обновљење и укрепљење и вере и љубави и свега онога што је Богу угодно”, закључио је Владика Јоаникије.

Како су '’комите'’ напале припаднике црногорске војске, прочитајте ОВДЕ.

Извор: Митрополија

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА