Најновије

НАРОД УСТАО ПРОТИВ РУДНИКА ЛИТИЈУМА: ''Марш са Дрине!''

Удружења грађана и мештани који се противе изградњи рудника литијума код Лознице одржали су протест и предали градској управи петицију са 62.000 потписа. Протест је одржан и испред седишта компаније Рио Тинто на Новом Београду, где су представници више удружења и мештани из долине Јадра одржали перформанс.

Марш са Дрине (Фото: Јутјуб)

Грађани су протестовали у Лозници против изградње рудника литијума, а представници Удружења грађана и мештани Горњег Јадра предали су градској управи петицију са 62 хиљаде потписа грађана.

Мирослав Мијатовић из Подрињског антикорупцијског тима, рекао је да је интерес незадовољних људи који су дошли из долине Јадра да нема рудника без обзира на то да ли је реч о "Рио Тинту" или некоу други.

"Не желимо рудник, јер знамо да су главни ресурси у 21. веку здрава земља и здрава вода, а ми то губимо изградњом рудника", упозорио је Мијатовић.

Маријана Петковић из Удружења грађана "Не дамо Јадар" каже да су њихови захтеви пре свега да компанија оде.

"Све што су до сада радили је крајње нетранспарентно, не дају нам одговоре, с обзиром на то да смо ми људи који живе у непосредној зони рудника", наводи Петковићева.

Перформанс испред седишта ‘Рио Тинта’ на Новом Београду

Представници више удружења и мештани из долине Јадра одржали су перформанс испред седишта компаније Рио Тинто на Новом Београду.

Окупљени су дували у пиштаљке, држали подигнуте црвене картоне и транспарент "Марш са Дрине".

Мештани долине Јадра и еколошке организације противе се томе да Рио Тинто ископава јадарит јер би то, према њиховим речима, угрозило реке Дрину и Јадар, пољопривредно земљиште.

Поред тога сматрају да ће становништво због загађења бити принуђено да се исели.

Најавили су да ће петицију са више од 60.000 потписа против тог пројекта предати и премијерки Србије.

Рио Тинто: Недоумице ће бити решене када се заврши студија изводљивости

Са друге стране, из компаније "Рио Тинто" позивају грађане да присуствују састанцима који се одржавају у Лозници и селу Брезјак једном месечно.

Кажу да је пројекат тренутно у фази студија изводљивости и да ће све недоумице грађана, као и питања у вези са заштитом животне средине, бити могућа тек када се заврши израда студије о процени утицаја на животну средину.

Компанија тврди да је планирано да се у постројење за пречишћавање отпадних вода уложи између тридесет и четрдесет милиона евра и да је целокупна инвестиција у животну средину вредна више од сто милиона.

У Београду је јуче одржан састанак радне групе за имплементацију пројекта "Јадар", којем су присуствовали надлежни из Министарства рударства и Владе, као и представници Рио Тинта.

Министарка Зорана Михајловић је том приликом поручила да ће све радње у вези са пројектом "Јадар" бити у складу са законом, да је животна средина приоритет, као и да се просторни план посебне намене неће мењати док студија о процени утицаја не буде завршена.

Како Вучић брани немачког амбасадора, прочитајте ОВДЕ.

Извор: РТС

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА