Најновије

У САРАЈЕВУ УБИЈЕНО 3.000 СРБА: Извештај независне међународне комисије – Изетбеговић отворио 211 логора!

У Сарајеву је током рата у БиХ убијено око 3.000 српских цивила, а 1.700 их је тешко рањено, наводи се у извештају Независне међународне комисије за истраживање страдања Срба у Сарајеву од 1991. до 1995. године и закључује да злочини над Србима никада нису квалификовани као ратни или као злочини против човечност и као геноцидна дела.

Гробље у Сарајеву (Фото: Јутјуб)

Комисија, која је формирана по налогу Владе Републике Српске, констатује да две трећине мртвих и рањених нису имале везе с ратним дејствима, већ са злочиначким делима, пишу данашње Вечерње новости.

"У Сарајеву је било 211 логора и места заточења Срба. На хиљаде их је затворено без јасног повода, а затвореници су претрпели најтеже насиље, искључиво због националности", наводи се у резимеу и додаје да је пријављено 800 несталих Срба на подручју града Сарајева, које је било под контролом СДА.

Како се наводи, до данас није пронађено 260 Срба, а претпоставља се да је број несталих и већи, јер су убијене читаве породице, као и да они који су преживели нису могли да пријаве нестанке.

"Институције предвођене бошњачким званичницима из СДА уложиле су огромне напоре да прикрију злочине почињене над српским грађанима", наводи се у извештају.

Додаје се да су Срби били у двострукој блокади, унутрашњој и спољашњој - прва је пратила линију разграничења бошњачких и српских снага и утицала је на све становнике, а друга, непробојнија блокада, коју су поставиле бошњачке снаге, била је усмерена искључиво на Србе.

На тај начин је сву хуманитарну помоћ контролисала бошњачка СДА која је, у подели, дискриминисала Србе, због чега је оцењено да је UNHCR постао "де факто" добављач за муслимане и бошњачку војску, преносе Новости.

Појашњава се да је СДА регрутовала и наоружала кључне актере кампање терора крајем 1991. године, припаднике организованог криминала, осуђенике, силоватеље и наркомане, који су пуштани из затвора захваљујући амнестији Алије Изетбеговића.

Један од специфичних аспеката кампање терора било је стварање огромне мреже приватних затвора у којима су почињена најгора злодела, пише у извештају и додаје се да је томе претходила кампања дискриминације и демонизације Срба који су били потиснути и искључени као грађани и чији животи нису били важни.

"Медији и невладине организације играли су велику улогу у кампањи демонизације ширењем лажних информација и фокусирањем пажње и саосећања искључиво на врло стварне патње муслимана, притом потпуно игноришући патњу Срба", пише у извештају.

Извештај је објављен на страници incomfis-sarajevo.org, садржи 1.250 страна и подељен је у седам поглавља.

О промени Устава Србије прочитајте ОВДЕ.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА