Најновије

НА ДНЕВНОМ РЕДУ: Словенија покреће дебату о подели БиХ чим преузме председавање ЕУ у јулу?

Нон-пејпер словеначког премијера Јанеза Јанше о "довршетку распада СФРЈ" био је пробни балон да би се виделе реакције свих страна. Могуће да се то питање званично нађе на европском столу до краја 2021.

Јанез Јанша. (Фото: Јутјуб)

Нон-пејпер који предлаже цртање нових граница на простору бивше Југославије, а за који се тврди да је у Брисел стигао од словеначког премијера Јанеза Јанше, по свему судећи је увертира у званично разматрање такве опције, што је могуће већ ове године, односно након што Словенија у јулу преузме председавање Саветом Европске уније.

Јанша би, тврде познаваоци прилика, могао да искористи своју позицију привременог челника те европске институције не би ли и озваничио свој план за Балкан, који је "довршетак распада СФРЈ". У неслужбеном дипломатском документу, који је Јанша наводно упутио у Брисел (наводно га је добио председника Европског савета Шарл Мишел), изнете су, поред осталог, идеје за поделу БиХ, припајање Републике Српске Србији и уједињење Косова са Албанијом. Српски део Косова би добио посебан статус, по узору на Јужни Тирол, аутономну покрајину у северној Италији, где већина становништва говори немачки.

Словенци су ти који ће, по свему судећи, искористити прилику у Европском савету и ту покушати да изнесу предлоге за решење питања Балкана, оцењује за Курир бивши шеф дипломатије СРЈ Владислав Јовановић.

- Могуће је да "мислиоци" који би да реше питање Балкана имају резервно решење које би хтели да представе пред Европским саветом, као и да постоји и корак даље од тога, али се он не открива. Могуће је да је развијен цео концепт и да се налази у одмаклој фази, јер САД не одговара да се закопава у месту с Косовом, а треба да решава за себе битнија питања у вези с Русијом и Кином. Овај нон-пејпер, који је потекао од Словенаца, што они пак сигурно нису урадили у своје име, могао би да буде тек пробни балон да се види како би јавност реаговала - сматра Јовановић.

И бивши дипломата Милисав Паић за Курир оцењује да је потез Словенаца, како се чини, пробни балон да би се видела реакција свих укључених страна.

- Ово што су Словенци по свој прилици саставили, иако сумњам да су то урадили без партнера у ЕУ и САД, требало би да покаже каква ће да буде реакција других значајнијих земаља, с једне стране САД и Запада, потом Русије и на крају Кине, јер би то представљало неку врсту Берлинског конгреса који би био под патронатом великих сила. Но, изузетно је компликовано то питање и, пре свега, у питању је пробни балон како би се испитало реаговање свих заинтересованих страна - сматра Паић.

Он истиче да би словеначки предлог, када би била у питању само БиХ, можда и био изводљив, али, како додаје, ако би се радило о неком пакету који укључује и Косово и Метохију и Црну Гору, те Северну Македонију, то би тешко могло да прође без најширег консензуса свих заинтересованих страна.

- Најбоље би у том смислу било да се организује међународна конференција која би била под патронатом Уједињених нација, а не ЕУ, можда би се тада и могло изнаћи трајно решење - сматра он.

Шеф руске дипломатије послао поруку Србима! Више о томе ОВДЕ.

Извор: Курир

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА