Најновије

ДОК ИМА СТРАНИХ ТРУПА, БИЋЕ И РАТА: Инвазија на Авганистан због економских интереса, а не људских права

Окупација Авганистана од стране САД и западних савезника изведена је под лажном оптужбом - у позадини свега су амерички економски интереси, изјавио је за лист "Фато котијано" оснивач и директор италијанске хуманитарне организације "Емерџенси" Ђино Страда.

Авганистан (Фото: Pixabay)

"Повод за инвазију на Авганистан није било то што су талибани пружили гостопримство Осами Бин Ладену, идејном творцу напада 11. септембра 2001.

И пре тога, у време председника Џорџа Буша старијег, САД су преговарале са талибанима покушавајући да укључе у договор о транспорту нафте из бивших јужних совјетских република на Запад. Ни положај жена у Авганистану није било прави разлог за инвазију, јер никога није брига за авганистанске жене", каже Страда.

Он и његова хуманитарна организација су деценијама присутни у Авганистану где су изградили болнице и пружају медицинску помоћ свима којима је то потребно.

Страда каже да талибани не чине јединствен фронт и тврди да је упознао неке њихове вође који су били екстремисти, али и оне који су интелигентни и разумни, и спремни за сарадњу.

"У нашим болницама и установама, укључујући и оне у талибанском упоришту Лашкаргат, никада нисмо имали проблема са запошљавањем женског особља", каже Страда.

По његовој оцени, након повлачења међународних снага из Авганистана постоји ризик од грађанског рата.

Али све док има страних трупа у Авганистану биће и рата "који је присилио на бег хиљаде младих људи које Запад сада одбацује срамотном лажи да су економски мигранти, а они су у сваком погледу ратне избеглице, који су рођени и живели под бомбама", каже Страда.

Како летећи Калашњиков уништава џихадисте, погледајте ОВДЕ.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА