Најновије

ИСТИНА ЈЕ ИСПЛИВАЛА НА ПОВРШИНУ: Цео свет чује оно што деценијама причамо

Директор Управе за сарадњу са дијаспором и Србима у региону Министарства спољних послова Србије Арно Гујон рекао је да то што је "Европа ностра" уврстила Високе Дечане међу најугроженију баштину значи да је истина оно што говоре Србија, Епархија рашко-призренска и хуманитарне организације о угрожености српског живља и цркава на Космету

Арно Гујон (Фото: Јутјуб)

- То значи да истина ипак исплива на површину и сада цео свет може да чује оно што ми деценијама говоримо и добро је да коначно да чује оно што ми објављујемо - рекао је Гујон.

Према његовим речима, "Европа ностра" је озбиљна организација и није баш наклоњена Србији, и ако она говори о томе, то значи да је ситуација толико лоша.

- Важно је да људи чују и то није само наше виђење, то је реалност, то су чињенице - рекао је за РТС Гујон, који је и оснивач организације "Солидарност за Косово".

Гујон је рекао да је застрашујућу што на Косову и Метохији "они стварају неку виртуелну, другу реалност и оно што нема везе са чињеницама".

- За њих је игуман манастира Сава Јањић ратни злочинац, нобеловац Петер Хандке српски националиста. Мене су као хуманитарца сврстали у исту катергорију. За њих српски народ живи у слободи - навео је Гујон.

Он је истакао да је игуман Сава Јањић прави хришћанин, веома храбар човек који је спреман и на мучеништво и који је "сада заиста угрожен, јер му цртају му мету на челу".

- Како можете, ако кажу за вас да сте ратни злочинац у свим медијима тамо, да изађете из манастира и шетате Приштином и Дечанима. То је немогуће, они су затворени у четири зида и не могу да изађу из тих зидова, а да не ризикују - рекао је Гујон.

Он сматра да западни свет треба да утиче на косовске Албанце, пре него што дође до озбиљнијих инцидената.

- Од 2004. нико се не осећа сигурно када су били антисрпски погроми и када питате неког Србина да ли могуће да се опет догоде ти погроми, сви одговарају потврдно - напоменуо је Гујон и подсетио и да је претходних дана било напада на Србе.

Хуманитарна организација "Солидарност за Косово" обавестила је француске медије о угрожености Високих Дечана, једног од најзначајнијих манастира српског православља, који је од 1999. године константна мета напада терориста.

"Европа ностра", организација која се бави очувањем културног наслеђа на старом континенту, међу седам најугроженијих локалитета и споменика у Европи у 2021. уврстила је и манастир Високи Дечани.

О промени Устава прочитајте ОВДЕ.

Извор: СРНА

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА