Најновије

ИРАН ПОДРЖАВА СРБИЈУ: Сусрет Селаковића и Зарифа у Техерану

Министар спољних послова Републике Србије Никола Селаковић састао се у Техерану са министром иностраних послова Исламске Републике Иран Мохамедом Џавадом Зарифом, са којим је разговарао о разним видовима сарадње од обостране користи за привреде и народе две државе.

Селаковић и Зариф (Фото: Министарство спољних послова Србије)

Селаковић је на крају првог дана посете Ирану рекао да је искористио прилику да захвали на принципијелној и континуираној подршци Исламске Републике Иран питању од врхунске националне и државне важности за Србију - очувању територијалног интегритета и суверенитета Србије на Косову и Метохији.

Шеф српске дипломатије је истакао да Иран подржава Србију у напорима да заустави Приштину када је она заинтересована да постане чланица одређених међународних организација.

Министар Селаковић указао је и да је у разговору са иранским колегом посебна пажња посвећена потенцијалима и приликама за развој економске сарадње, нарочито када су у питању пољопривредна производња, прехрамбена индустрија, али и многе друге области, попут савремених технологија, дрвно-прерађивачке, аутомобилске индустрије, као и индустрије намештаја, производње пољопривредних машина.

"Једно од поља интересовања Ирана јесте и развој бањског туризма у Србији и искористићу наставак разговора вечерас који имам уз Ифтар, на који ме је позвао министар Зариф, да разговарамо о тим и о другим темама од заједничког интереса за две државе", рекао је Селаковић.

Такође, када се говори о развоју туризма, додао је министар, пандемија ће једном престати и проћи, а Србија и Иран треба да се спреме за тај тренутак када буду могли да сарађују и на тим пољима.

Пред почетак састанка, две делегације министар Селаковић и његов ирански колега Зариф потписали су споразум о сарадњи министарстава спољних послова две земље.

Шеф српске дипломатије се раније данас састао са замеником министра трговине, рударства и енергетике, и председником иранске Организације за промоцију трговине Хамидом Задбумом.

У наставку посете, министар Селаковић састаће се сутра са председником Ирана Хасаном Роханијем и председником Парламента Мохамедом Багером Галибафом. Истог дана, планиран је и састанак са министром пољопривреде Каземом Хавазијем.

О промени Устава прочитајте ОВДЕ.

Извор: РТС

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА