Најновије

КОРОНА ДИКТАТУРА У СРБИЈИ: Које су казне за оне који одбију да се вакцинишу?

Невладина организација “Војвођански клуб” из Новог Сада, захтевала је јуче од министра здравља Златибора Лончара да спроведе обавезну вакцинацију здравствених радника или да поднесе оставку на ту функцију. Раније најаве да ће вакцинација медицинских радника у Србији бити обавезна, као и одлука Европског суда да је обавезна имунизација легитимна, изазвале су полемике, па чак и отпор према вакцинацији. О томе шта заправо значи обавезна вакцинација и да ли она угрожава људска права и слободе, у емисији “Пробуди се” говорила је професорка Правног факултета у Београду, Виолета Беширевић.

Вакцина. (Фото: pixabay. com)

Беширевић подсећа да је одувек постојао отпор према вакцинацији, напомињући да обавезна вакцинација није принудна и присилна.

“Присилна вакцинација је озбиљно кривично дело. Обавезна не подразумева да ће оне који нису прихватили да се вакцинишу јурити здравствени радници, нити значи да ће лица која не могу да се вакцинишу из медицинских оправданих разлога, морати то да учине. Обавезна вакцинација се спроводи у оном тренутку кад надлежни органи процене да је за постизање колективног имунитета потребно њено увођење, јер се то не може достићи на бази добровољног вакцинисања. То значи да ће онај ко одбије да се вакцинише платити прекршајну казну због непоштовања прописане обавезе”, објашњава она. 

Беширевић је у наставку навела и друге санкције које може да сноси особа која одбије да се вакцинише.

“То значи да ће му слобода кретања бити ограничена на неки начин и бити условљена. Приступ јавним местима, догађајима и затвореним просторима би био условљен његовом обавезом да докаже да није заражен коронавирусом”, истиче професорка Беширевић, напомињући да је веома прост разлог због чега би се то радило.

“Због чега? Зато што је реч о заразној болести. Имам утисак да још увек нисмо схватили, иако смо већ годину дана у пандемији, да због коронавируса ја могу да угрозим вас и да ви можете да угрозите мене. Дакле, није у питању хронична болест”, подвлачи гошћа телевизије Нова С.

Стигли Мигови из Белорусије у Србију! Више о томе ОВДЕ.

Извор: nova.rs

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА