Најновије

ДАНАС СЛАВИМО ПЕТРОВДАН: Обавезно поједите јабуку, нож не узимајте у руке, а ево како су наши стари призивали добро здравље

Српска православна црква и верници данас обележавају празник посвећен Светим апостолима Петру и Павлу који је у народу познат као Петровдан.

Сутра је Петровдан (Фото: СПЦ)

На тај дан завршава се и велики Петровски пост.

Свети апостол Петар био је један од највећих проповедника хришћанства. Верује се да је само након једне беседе у Јерусалиму успео да преведе 3.000 људи у хришћанство. Верује се да је његова исцелитељска моћ била толико јака да је од тешких болести лечио и оне који би само прешли преко његове сенке.

Страдао је као жртва сплетке Симона Волха који га је бацио у немилост цара Нерона. Погубљен је тако што је разапет на крст.

За Петровдан се везују многи народни обичаји.

Један од њих је да уочи Петровдана најстарији укућанин убере по један цвет петровца за сваког у кући. Сваки цвет намени по једном укућану те их пободе у земљу на место где их нико неће дирати. На сам дан празника, док још нико од укућана није устао, домаћин одлази да погледа цветове - онај укућанин чији цвет стоји право биће здрав, коме је клонуо биће болешљив, а ако је неком не дај Боже увенуо тај ће умрети.

Распрострањено је и веровање да на овај дан Свети Петар дели деци јабуке на оном свету па се верује да пре Петровдана не треба јести јабуке. Многе мајке, које су изгубиле децу, раније нису јеле јабуке пре овог празника јер су се бојале да њихово дете због тога не добије јабуку на оном свету.

Ако сте љубитељ јабука, на Петровдан треба да их једете, али никако не смете да их сечете ножем већ само да их гризете! То воће иначе симболизује сласт и мир међу људима.

У Војводини постоји веровање да онај ко се на Петровдан гађа јабукама или их удара једну у другу призива временске непогоде.

На Петровдан домаћице праве петровдански колач са јабукама познат као "петровача". У справљању овог колача треба да учествују и деца. Ово се сматра једним од најлепших обичаја у нашој традицији.

Стари обичај је и да се на овај дан пале лиле од сушене коре брезе или трешње чиме се призива добро здравље стоке и људи.

Верује се да Свети Петар држи кључеве од раја и да је поставио ковача на Месец да га окује и сачува за људе. Небеска слама (Млечни пут) и небески крст (сазвежђе Лабуда) припадају њему.

На овај празник не иде се у поље и не почињу тешки пољопривредни радови, а нарочито се не упрежу коњи у кола.

Милошевић је пред изручење открио највећу тајну Југославије! Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: opanak.rs

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА