Најновије

Хаос у Европи: Пријатељи Републике Српске све су бројнији

„Само да рата не буде, лудила међу људима, велики нуде заблуде, плаше нас разним чудима и свакој бајци науде - да рата не буде!“

Пише: Емил Влајки

Свакодневно водим дневник након што се, уствари, Република Српска, својом одлуком о поврату отуђених надлежности , супротставила западној хегемонији као и, по Додиковим ријечима, стварању, под америчким покровитељством, исламске (бошњачке) државе од Босне и Херцеговине.

Додик је пресигуран у оно што ради

Проблем за Додика је био слиједећи. Или ће се пасивно проматрати конституирање централизиране, „грађанске“ (шеријатске) државе којом ће управљати најбројнији народ по методама описаних у „Исламској декларацији“ Алије Изетбеговића, или ће се томе смјелим политичким потезима стати у крај. Додик је изабрао ово друго и тиме се супротставио англосаксонском свијету и садашњој повампиреној Њемачкој која мисли да је дошао тренутак да се освети Србима за поразе које је доживјела у два свјетска рата.

Имати против себе САД које су повријеђене српским отпором и тиме што је Додик на пријетње њихових дипломата одговорио: „ј..... се“, Велику Британију која је одувијек мутила на овим просторима, и повампирену Њемачку, није добра ствар, нити се може добро завршити за Републику Српску која није чак ни држава, има свега милијун становника и никакву војну силу! Другим ријечима, инвазија на тај ентитет је крајње могућа и може се очекивати у слиједећих пар мјесеци. Нека нас окупирају, само да рата не буде, да не буде жртава.

Али, пошто је за сада, наизглед, све мирно, вратимо се нашој причи о политичком каосу у Еуропи јер се показује да Додик има већи број симпатизера/пријатеља за своје ставове..

Мађарска је пријатељ

Јучер је као бомба одјекнула вијест да је еуропски комесар за проширење, Оливер Вархелyи, био у тијеку Додикове иницијативе за поврат надлежности и да је с њим договорио датум одржавања Народне скупштине Републике Српске, десети просинац!

То није све! Вархелyи је за садашњи кризу окривио бившег Високог представника, Валентина Инзка који је, тијеком самог одласка, наметнуо срамни закон о кажњавању оних који негирају „сребренички геноцид“. Тај исти дипломата је рекао да треба преиспитати одлуку Уставног суда БиХ о пријеносу власништва над шумама са ентитетског на државни ниво. Коначно, Вархелyи је замолио Додика да практично/правно враћање надлежности одгоди за шест мјесеци.

Јучер, такођер, Виктор Орбан, предсједник владе Мађарске, обавијестио је јавност да ће се успротивити било каквим санкцијама које би ЕУ наметнула Додику и Републици Српској. Орбан то може урадити јер је Мађарска чланица ЕУ, а за ту врст политичких одлука, потребно је да то буде једногласно. Након те изјаве, Орбан је рекао да ће од Мађарске Република Српска добити 100 милијуна еура у виду финанцијске, бесповратне помоћи!

Руси су принципијелни   

Затим, а што је од изузетне важности за Републику Српску, министар спољних послова Руске Федерације Сергеј Лавров истакао је након састанка са министрицом спољних послова Босне и Херцеговине Бисером Турковић јучер у Сочију да је БиХ одржива земља те да су недопустиви вањски покушаји да се воде процеси унутар земље.

Он је нагласио да Русија подржава одлазак ОХР-а из БиХ те се присјетио времена када је био амбасадор у УН-у. Казао је, тада је БиХ примљена у Савјет безједности,  а сада двадесетак година послије је и даље протекторат.

“Подсјетили смо се када сам био амбасадор у УН, тада је БиХ била нестална чланица УН, 20 година касније, и даље постоји спољни протекторат у БиХ у виду такозваног уреда високог представника”, рекао је Лавров.

Савјет за имплементацију мира још 2005. године је донио одлуку о затварању Уреда високог представника, постојали су одређени услови, рекао је Лавров.

 “Садашњи високи представник за нас није легитиман, нема консензуса од стране конститутивних народа. Нема подршку Савјета безбједности УН, нема сагласности у ПИК-у”, рекао је Лавров.

Став Русије је, нагласио је Лавров, да се о принципијелан питања морају бити ријешена од стране народа у БиХ, у складу са Уставом. Овај сценаријо подржаће Руска Федерација закључио је Лавров.

Коначно, не треба заборавити ни да је прије пар тједана, на Додиков позив, у Источно Сарајево дошло 14 еуропских амбасадора што је изазвало бијес код Квинте (САД, Велика Британија, Њемачка, Француска, Италија). Треба рећи, да је све већи број еуропских земаља које се плаше инвазије милијунског броја муслиманских миграната на њихов простор и у Додику виде симбол отпора таквом догађању.

Бошњаци би да ратују

Нажалост, реалност је другачија у очима непријатеља Републике Српске. Прво је Зијад Бечировић, директор Института за балканске студије, јасно назначио које би све неуралгичне точке НАТО требало да заузме у овом ентитету. Онда је Бакир Изетбеговић поновио то исто. Затим су два члана предсједништва БиХ, Џаферовић и Комшић, позвали на конзултације бивше генерале муслиманске Армије БиХ. Прије тога, Велика Британија је послала као „дипломату“ у БиХ, особу која је руководила НАТО бомбардирањем Срба у претходним периода. Поврх свега, Бошњаци/муслимани имају под својом контролом у Федерацији девет творница оружјем и непрекидно изјављују да су спремни за рат.. Ипак, шутња Американаца и Енглеза је у овом часу најкобнија.

Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА