Најновије

ЈЕЗИВЕ ТВРДЊЕ - Пољски војник: Више од 240 миграната је убијено на граници са Белорусијом

Пољски војници су убили више од 240 миграната на граници са Белорусијом, изјавио је белоруском Истражном комитету одбегли пољски војник Емил Чечко који је затражио политички азил.

Пољски војници су убили више од 240 миграната на граници са Белорусијом, изјавио је белоруском Истражном комитету одбегли пољски војник Емил Чечко који је затражио политички азил.

Чечко је ухапшен 16. децембра у пограничном појасу. Тражио је политички азил од Минска „због неслагања са политиком Пољске у вези са мигрантском кризом и нехуманим односом према избеглицама“.

Он је оптужио Варшаву за системска убиства миграната и двојице волонтера. Признао је да је и он био принуђен да пуца на избеглице. Пољска га је оптужила за дезертерство и покренула за њим потрагу. Следује му до десет година затвора.

Мигрантска криза на граници Белорусије са Летонијом, Литванијом и Пољском, куда су се од почетка прошле године упутили мигранти, заоштрила се 8. новембра. Неколико хиљада миграната дошло је до белоруско-пољске границе и не напушта пограничну зону. Неки од њих покушали су да уђу у Пољску разбијајући ограду од бодљикаве жице. Земље Европске уније оптужују Минск за намерну ескалацију кризе и позивају на увођење санкција. Председник Белорусије Александар Лукашенко сматра да су за ову ситуацију криве саме западне земље, због чијих дејстава људи беже од рата.

У Белорусији су отворили транспортно-логистички центар за смештај миграната, који се налази недалеко од граничног прелаза. Неки од избеглица се враћају у домовину како организованим летовима, тако и индивидуално. Према званичним подацима, крајем прошле године у кампу се налазило око 600 избеглица.

Извор: rs.sputniknews. com

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА