Најновије

РАКОВИЋ: Македонци се вратили у поредак Српске православне цркве

СПЦ је, на основу жеље и молбе Македонске православне цркве да успостави свој канонски аутономни статус установила да више нема препрека за канонско јединство, изашла у сусрет македонској јерархији и потврдила канонску аутономију македонске цркве из 1959, чиме су се Македонци вратили у поредак Српске православне цркве, протумачио је данашњу одлуку Сабора српске православне цркве, историчар Александар Раковић.

Охрид (Фото: Pixabay)

Раковић је за Танјуг тако прокоментарисао саопштење Сабора СПЦ, у коме се наводи да СПЦ прихвата за македонску цркву статус најшире могуће аутономије, односно пуне унутрашње самосталности, који јој је додељен још 1959. године, преноси Глас Српске.

„Нажалост, Македонска православна црква се 10. маја 2022. непотребно одрекла својих епархија у расејању и неколико стотина хиљада верника, што је од ње захтевала Цариградска патријаршија.

Срећом, верујући македонски народ у расејању може убудуће своје духовне потребе да остварује под окриљем епархија СПЦ у дијаспори“, навео је Раковић.

Такође, указао је да не постоји никаква аналогија између македонског случаја, као изузетка, са било чим другим на простору Српске православне цркве.

Став Руске православне цркве о овом питању прочитајте ОВДЕ.

Извор: Глас Српске/ИН4С

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА