Најновије

РЕПРЕСИЈА И ТОТАЛИТАРИЗАМ! Британци критикују одлуку Зеленског да забрани УПЦ

Овај закон је фрапантан, наводи британски сајт "Експрес", пре свега јер не само да забрањује религију у јавности, већ и Украјинцима забрањује да поштују веру у својим домовима.

Англикански лидер Џастин Велби улаже напоре како би утицао на одлуку председника Украјине Владимира Зеленског да донесе закон којим би забранио Украјинску православну цркву (УПЦ).

Енглеска црква је на челу оних који се труде да га убеде да не донесе такву драконску одлуку, због страха од несразмерних репресивних мера Зеленског и његових присталица.

Енглески бискуп Ник Бејнс из Лидса, водећи бискуп Енглеске цркве за спољну политику, писао је украјинској влади како би је упозорио да су "многи кључни појмови амандмана нејасни, немају дефиницију и да су отворени за дискриминаторско тумачење на начине који крше међународне норме за ФорБ (основног религијског права).

Међутим, нови закон би могао да буде усвојен већ данас, а очекује се да ће бити прогуран до краја недеље.

Врховна рада треба да гласа о нацрту закона 8371 којим ће се применити потпуна забрана УПЦ, почев од следеће недеље. Овај закон је фрапантан, наводи британски сајт "Експрес", пре свега јер не само да забрањује религију у јавности, већ и Украјинцима забрањује да поштују веру у својим домовима.

Одлука долази након што је бивши помоћник америчког државног секретара за демократију, људска права и рад, Роберт Дестро, осудио напоре Украјине да уклони верске слободе као "травестију".

Он је то назвао "законом који намеће колективно кажњавање невиних парохијана, свештеника и парохијских заједница чији је једини 'злочин' практиковање вере коју познају од детињства".

Он даље каже да "само тоталитаристи изјављују да су њихови грађани издајници јер одбијају да прихвате државну контролу над својим верским уверењима, обичајима, удружењима или лидерима".

Само прошлог месеца украјинске власти су блокирале приступ великом броју веб-сајтова на којима се објављују информације о ситуацијији у УПЦ.

Веб-сајтови са вестима који покривају активности Украјинске православне цркве, попут Синодалног информативно-просветног одељења УПЦ, Савеза православних новинара (УОЈ), "Православни живот" и "Не расколима" у Украјини су постали недоступни по налогу украјинских служби безбедности, наводе локални медији.

Критичари Зеленског тврде да нису представљени или наведени конкретни докази о незаконитом понашању који би оправдали ову цензуру.

Они такође инсистирају да нису достављене никакве конкретне чињенице о томе како рад ових новинских организација на било који начин "подрива уставни поредак Украјине" или како "нарушава територијални интегритет".

Уместо тога, новинари који раде за ове куће претрпели су претње и застрашивања од стране власти. Тајна полиција је 12. марта упала у просторије УОЈ-а и ухапсила четворицу православних припадника медија, претећи им оптужбама за казну доживотног затвора.

Према речима правног тима који заступа приведене новинаре, они нису оптужени за било какав контакт са Русијом, али су затворени због извештавања о истини о заплени цркава, за које СБУ каже да "штете" Украјини.

Министарство спољних послова Велике Британије је такође раније саопштило да "пажљиво прати" планове украјинске владе да забрани најстарију и најраспрострањенију хришћанску цркву у земљи.

Коментаришући овај развој догађаја, Роберт Амстердам, адвокат Украјинске православне цркве, рекао је:

"Упркос широкој осуди, украјинска влада јасно жели да настави са својим плановима за кршење међународних закона о људским правима и слободи вероисповести. Нечувено је што омаловажавају међународну заштиту, а сви они који буду гласали за овај закон, требало би да се стиде."

ГОРИ ФРОНТ! Руска армија иде напред без стајања (МАПА)

Извор: Рт.рс

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА