Најновије

ДР ИВАН ПАЈОВИЋ: Европске муке са украјинским избеглицама

Последњих дана у приморским градовима Црне Горе уочен је повећан број углавном веома имућних гостију из Украјине. За туристичка места у вансезони ово би требало да је добра вест, међутим ситуација је сасвим друкчија. Гости из Украјине узимају у најам стамбени простор, а потом се пријављују у Црвени крст као избеглице. После тога власник простора не може да их исели и тада настају проблеми. Уз то, домаћини се често жале на непримерено, чак бахато понашање оваквих „гостију”. Разни видови злоупотребе статуса избеглица из Украјине виђени су широм Европе, а домицилно становништво осећа озбиљне проблеме.

Пише: др Иван Пајовић

Већина оних који из Украјине долазе у Европу да стекну статус избеглица одликују се неочекивано дрским и агресивним понашањем. Уместо да показују захвалност, они често праве нереде, баве се вандализмом и другим различитим преступима, а са друге стране очекују од Европљана некакав виши степен поштовања. Они очигледно сматрају да је Брисел дужан да их за некакве њихове заслуге издржава на рачун сопствених пореских обвезника. Овакво понашање било је потпуно неочекивано, како за власти, тако и за месно становништво европских земаља. 

Грађани европских земаља негодују због понашања украјинских избеглица и агресивних акција њихових активиста који често имају обичај да ометају саобраћај и тако скрећу пажњу на себе. У Чешкој су се недавно догодила два инцидента када су украјински активисти са плакатима обуставили саобраћај на ауто-путу. Револтирани локални житељи нису издржали, одузели су им транспаренте и присилно их уклонили са саобраћајница. Конфликтни случајеви забележени су и у Литванији, где су проукрајински активисти одбили да после свог митинга покупе смеће, при чему се обраћавши скаредним речима локалним становницима који су им упутили примедбе. 
Многи житељи Француске који су показали саосећање и примили избеглице из Украјине сада су разочарани и изјављују да су уморни и исцрпљени. Према званичним подацима месних организација за емиграцију и интеграцију, у Француској око 70.000 избеглица из Украјине прима помоћ од просечно 426 евра месечно, што је несумњиво недовољно за самостално преживљавање у тој земљи. Поред тога, за пријављивање је неопходно да прође неколико седмица. Французи који су из добродушности примили избеглице у своје приватне домове за то не добијају никакву помоћ нити донације државе, али ни захвалност својих гостију. Они такође изјављују како имају утисак да Украјинци не желе да нађу посао, већ желе да да живе на туђ рачун, постављајући се као да је то њима неко дужан. 

Чак и званичне власти европских земаља критикују недостојно понашање украјинских избеглица, масовну злоупотребу статуса, чак и одређену опасност по друштво. Посланик естонског парламента Март Хелме чак је оптужио украјинске избеглице за ширење полних болести и повећање проституције у Естонији. Градоначелник Варшаве се пожалио на превелики број избеглица и на неиздржив притисак на градске комуналне услуге. 

Чини се да су украјинци сами себе потпуно дискредитовали у очима Европљана. Званичници изјављују да ће се ситуација у Европи пре или касније стабилизовати, јер ће Брисел променити свој став у односу на Украјинце и Кијев. Избеглице, по њиховом мишљењу, стварају превише проблема који могу изазвати озбиљну политичку и економску кризу. 

И саме украјинске избеглице су незадовољне. Нарочито у Немачкој, где се жале како им је финансијска помоћ недовољна чак и за исхрану, па морају да стоје у редовима за бесплатну храну коју нуде разне хуманитарне организације. И то све у моменту када званични Берлин изјављује да се свет мора припремити за глад, јер су цене хране у целом свету порасле просечно за трећину и налазе се на до сада незапамћено високом нивоу. Међутим, неки аналитичари су песимистичнији и тврде да су цене хране чак више него дуплиране. 

Према подацима комесара за избеглице Уједињених нација, на дан 26. априла 2022. регистровано је укупно 5,3 милиона избеглица из Украјине, а њихов број се непрестано повећава. Од овог броја њих 3 милиона је у Пољској, око 800.000 у Румунији, око 630.000 у Русији, више од 500.000 у Мађарској. Ситуација се временом све више погоршава.

Текст је писан искључиво за портал Правда, преношење је забрањено без сагласности редакције. 

Остале текстове др Ивана Пајовића читајте ОВДЕ.

Како је Милорад Додик прокоментарисао све ово, сазнајте ОВДЕ.

Извор: Правда
 

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА