Најновије

ВЛАСНИК АЗОВСТАЉА ТУЖИО РУСИЈУ: Тражи милијарде долара одштете

Најбогатији Украјинац и власник челичане Азовстаљ у Мариупољу, Ринат Ахметов, поднео је данас тужбу против Русије Европском суду за људска права.

Фото: Јутјуб

Он тражи одштету за, како је навео, милијарде долара пословних губитака због руске инвазије.

Ахметов, у чијој су челичани украјински борци недељама пружали отпор руском бомбардовању, тужио је Русију за "тешка кршења његових имовинских права“, саопштила је његова холдинг компанија Систем кепитал менаџмент (СЦМ), преноси Ројтерс.

У саопштењу СЦМ-а се наводи да Ахметов такође тражи судски налог за "спречавање Русије да и даље спроводи блокаде, пљачке, диверзије и уништавање житарица и челика“ које производе његове компаније.

"Зло не сме проћи некажњено. Руски злочини против Украјине и нашег народа су еклатантни и они који су криви за њих морају бити позвани на одговорност“, поручио је Ахметов, према наводима компаније.

Он је додао да је "пљачка украјинске извозне робе, укључујући жито и челик, већ резултирала растом цена и умирањем људи од глади широм света", те да, како је рекао, "ове варварске акције морају да се зауставе, а Русија мора да плати све".

Портпарол Кремља Дмитриј Песков је на питање о тужби Ахметова рекао данас да Русија више није под јурисдикцијом Европског суда за људска права.

"Изашли смо из (јурисдикције) релевантних докумената. Дакле, одговор на ово је апсолутно очигледан“, рекао је он, наводи Ројтерс.

Према магазину Форбс, нето богатство Ахметова је износило 15,4 милијарде долара 2013, али његова пословна империја од тада трпи последице вишегодишњих борби на истоку Украјине, као и последице војне акције Москве у тој земљи која је почела 24. фебруара.

Ахметов је прошлог месеца саопштио да је његова компанија Метинвест, највећи украјински произвођач челика, претрпела губитак од 17 до 20 милијарди долара због руског бомбардовања њене челичане у Мариупољу. Коначан износ биће утврђен у тужби, рекао је он.

О могућности да Молдавија нестане као држава прочитајте ОВДЕ.

Извор: Б92

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА