Најновије

АТОМСКА БОМБА У ЏЕПУ! Мало оружје које ти даје осећај потпуне контроле (ФОТО)

Када је почетком 2016. познати њујоршки произвођач Кимбер најавио свој први револвер означен као К6с, ревија се обратила господину Грант Кунингаму, члану развојног тима новог револвера. Љубазно се одазвао молби и дао основне информације и фотографије.

Меци (Фото: pixabay. com)

На штанду компаније Кимбер током сајма ИВА у Нирнбергу 2019, било је прилике да се детаљније разгледа више верзија овог "малишана". Показало се да је донекле иновативна конструкција компактног револвера била одличан потез јер је Кимбер (познат пре свега по пиштољима базираним на М-1911) проширио гаму револвера са шест различитих верзија плус специјалне серије са гравурома и дршкама по наруџбини.

Новитет који има потенцијал

Потражња се не смањује, а интересовање за овај револвер показале су чак и неке полицијске агенције што је у време офанзиве модерних пиштоља јако необично. То значи да су полицајци, који у САД представљају службу најизложенију оружаним нападима (и последично са највише искуства у борбеној употреби "кратких цеви") препознали неке практичне предности овог модела. Иако су неки тврдокорни традиционалисти у полицијским редовима до данашњих дана остали верни револверима пуног формата, још од осамдесетих година прошлог века, револвери се углавном посматрају као допунско, тзв. "бек уп" (резервно) оружје у компактном паковању. Свакако најпопуларнији су били Smith and Weeson са "Ј" рамом и његове копије. Нови Кимбер К6с нуди знатно више од тога.

Основни модел К6с је израђен глодањем, од квалитетног нерђајућег челика. Има окидачки механизам који функционише само у режиму двоструке акције (ДАО), цев дугу 51 мм и капацитет добоша од шест метака калибра .357 Магнум. Прилично уобичајено. Али, са масом од 642 грама и највећом ширином од само 35 мм то је најлакши револвер у овом калибру израђен комплетно од челика и истовремено има најмању ширину међу "шестопуцима".

Обрада је на очекивано високом нивоу, финиширање је одлично, а све ивице на оружју су заобљене тако да не каче за одећу, јер подразумева се да је револвер овог формата намењен скривеном ношењу. Скривени ударач решава највећи проблем, али у Кимберу су се потрудили да стрелцу баш ништа не засмета. Нишани који се уобичајено састоје од ниске мушице и усека у раму у облику слова "У" код К6с су пажљиво пројектовани тако да упркос ниском профилу дају сасвим пристојну слику. Задњи нишан је савршено уклопљен, прати силуету рама, али је мат црн, са финим хоризонталним радловањем које елиминише одсјај. Баш као и на ниској, упадљивој мушици, са обе стране широког правоугаоног уреза постављене су трицијумске цевчице које дају јасну нишанску слику и у лошим светлосним условима.

Прецизан и довољно снажан

Странице кратке али удобне дршке савршено су уклопљене и купци могу да бирају између неколико опција - тврда гума, дрво богате текстуре, оштро чекирани Г10 или Кримсон Трејс са уграђеним ласерским маркером. Најкомпактнији модел обележен је са ДЦ од "Deep Cover" тј. "добро скривено". Верзија ЦДП (Custom Defence Package) нуди комабинован финиш са црним рамом прекривеним ДЛЦ заштитом, сјајно исполираном цеви и буренцетом и чекиране дршке од ружиног дрвета.

Ознака ТЛЕ је скраћеница од "Tactical Law Enforcer" што указује на циљну групу корисника. Ови револвери имају оштро чекиране дршке од Г10 које пружају врло сигуран хват, трицијумске нишане и мат црни ДЛЦ финиш. Захваљујући садржају керамичких нано честица има врло високу површинску тврдоћу. Уз то је нерефлектујући, отпоран на гребање, а притом има и функцију сувог мазива јер му је коефицијент трења изузетно низак. Ова фамилија К6с допушта избор између две дужине цеви - 51 или 76 мм. Та опција има смисла ако планирате да (бар повремено) користите муницију калибра .357 Магнум. Без обзира на коришћење "брзих" барута који у потпуности изгоревају у милисекунди, цев дуга 51 мм ипак је прекратка "лансирна рампа" да би снажан метак попут .357 Магнум развио пун потенцијал. Иако је у понуди модерних револвера скоро немогуће наћи модел намењен искључиво за калибат 38 Спл. овај метак је идеално решење за револвер тактичке намене. Прецизан, довољно снажан уз релативно лаку контролу. Зато га у борбеним условима користе и анти-терористичке јединице без обзира што њихово оружје може да користи моћнију муницију. Испалити снажан Магнум из малог, лаганог К6с никако није задовољство. Чак и у матичној кући ће вам препоручити да у том случају носите рукавице јер је трзај снажан и оштар.

Револвер Кимберли К6с (Фото: јутјуб)

Осећај потпуне контроле

За револвер двоструке акције квалитет окидања је есенцијална одлика. Нарочито када је то једина опција. Окидач код К6с је добро испројектован и сила окидања се креће око 4,5 кг што је боље од већине серијских модела. Ипак, чак и битнији од тежине је гладак, уједначен ход окидача. Код Кимбера је то сасвим пристојно одрађено, али са изненађујуће дугим ходом. Притом, ако сте довољно пажљиви, приметићете чак три "колена" на окидачу. У реалним условима ово не представља проблем, чак је и пожељно да би се умањио ризик од инцидента у стресним околностима. Али за љубитеље класичног ДА/СА система Кимбер нуди и опцију са уобичајеним, спољашњим ударачем.

Ход окидача на ДА је идентичан као код основног модела, али захваљујући изложеном ударачу сада га можете запети и припремити за заиста лаких и одсечних 1,5 кг. Полуга окидача је удобно обликована, са заобљеним ивицама и глатком површином. Нешто већа ширина допринела би субјективном осећају да је сила окидања мања али најбитније је да стрелац има осећај потпуне контроле.

Осим поменутог окидача, једина команда је дугме за ослобађање буренцета које се ангажује уобичајеним гурањем унапред, али је потребна сила за то изненађујуће мала. Сви покретни делови су тесно упасовани уз минималне зазоре, без климања, али раде глатко и без отпора. Буренце у пресеку има облик заобљеног шестоугла и једном заротирано врти се дуго, као точак на рулету. Размак између комора је минималан јер на други начин не би било могуће остварити ширину од само 35 мм. Свеједно, то не утиче на чврстину и издржљивост оружја па је К6с од поносних власника добио надимак "џепна атомска бомба".

Очекује се да ускоро на "менију" буде и верзија са портованом цеви, подесивим нишаном и опционом већом дршком јер се љубитељи распитују за могућност набавке "таргет" модела. Шири се и списак произвођача додатне опреме, брзих пуњача, футрола... По свему судећи, овај практични "малишан" има сигурну будућност.

Како руске балистичке ракете Јарс избегавају сваку врсту одбране и загарантовано погађају циљ сазнајте ОВДЕ!

Извор: kalibar.rs

 

 

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА