Најновије

ДАЧИЋ: Резолуција 1244 остаје на снази!

Србија остаје снажно посвећена циљевима и принципима Повеље Уједињених нација (УН), уверена да су релевантнији него икада, поручио је данас председник Народне скупштине Србије Ивица Дачић и истакао посебан значај те организације у контексту очувања територијалног интегритета и суверенитета Србије.

Ивица Дачић. (Фото: Јутјуб)

Дачић је на конференцији поводом 75. година од оснивања и рада УН рекао да је актуелна пандемија Ковид-19 показала да ниједна држава није изоловано „острво” и да, без обзира на степен развоја и постојеће капацитете, не може самостално да се избори са сложеним последицама кризе.

- Улога УН управо је у повезивању и усмеравању заједничких напора ка савладавању изазова са којима смо суочени - рекао је Дачић на заједничкој конференцији у организацији Владе Србије и тима УН у Србији.

Он је изразио захвалност УН на подршци и помоћи Србији у борби против пандемије, пре свега кроз сарадњу на заједничким пројектима и залагање за унапређење здравственог система.

Дачић је указао на значај УН као једине глобалне међународне организације изникле на рушевинама Другог светског рата, која, како је рекао, више од седам деценија представља окосницу светског мултилатералног поретка и платформу за равноправан дијалог држава у циљу очувања мира и стабилности, заштите људских права и стварања услова за економски развој широм света.

- Поносни смо што Југославија, чија је Србија једна од наследница, спада у осниваче УН и једну од првих 50 држава потписница Повеље УН - казао је Дачић.

Истакао је да Србија придаје посебан значај УН и у контексту очувања територијалног интегритета и суверенитета, чиме, како је рекао, брани не само сопствене националне интересе, већ и међународно право и кључне принципе Повеље.

Дачић је рекао да Србија у свакој прилици истиче да Резолуција СБ УН 1244, која потврђује територијални интегритет и суверенитет Србије, и даље остаје на снази и изразио очекивање да ће мисија Унмика наставити са спровођењем свог мандата на КиМ.

Подвукао је да Србија остаје посвећена изналажењу компромисног решења за питање Косова са жељом да се, како је истакао, путем дијалога и сарадње гради стабилност, просперитет и боља будућност за све.

Нагласио је и да је усвајање Агенде одрживог развоја до 2030. године представља кључни корак у суочавању са неким од највећих изазова данашњице и додао да је Србија чврсто посвећена њеном спровођењу.

Стална координаторка УН у Србији Франсоаз Жакоб оценила је да УН обележавају 75. годишњицу у тренутку великих потреса изазваних глобалном здравственом кризом, уз озбиљне економске и социјалне последице које погађају све, а највише оне најугроженије.

Жакоб је казала да су резултати анкете коју су УН спровеле у земљама широм света показали да се страхови и наде грађана Србије поклапају у великој мери са глобалним резултатима и да су препознали три приоритета - бољу бригу о животној средини, универзални приступ здравственој заштити, солидарност међу државама и међу људима.

Највише их, каже, забрињавају промене климе, оружани сукоби, као и здравствени ризици и неравноправност.

Жакоб је оценила да ће нова Влада Србије имати могућност да усмерава инклузиван опоравак од пандемије Ковид-19, да предводи бржи рад на обезбеђивању добробити свих, да смањи неједнакости и да усмерава колективне напоре свих заједница.

- У глобалном истраживању, утврђено је да 87 одсто испитаника сматра да је међународна сарадња суштински важна за решавање актуелних проблема, што је постало још очигледније у кризи коју је донео ковид-19 - рекла је Жакоб.

Представница генералног секретара УН и шефица Канцеларије УН у Београду Симона-Мирела Микулеску рекла је да је мултилатералност од суштинског значаја и да је неопходно да буде присутна глобално, као и локално, у размишљању људи.

- Србија и њени партнери често изражавају подршку мултилатералности, не само кроз активно учешће у раду мултилатералних тела УН и активан допринос мировним операцијама УН, већ и кроз бројне нове регионалне иницијативе за поспешивање сарадње. Захвални смо на томе, а уједно вас све подсећамо да је свако од нас носилац мира - поручила је Микулеску.

Турска је постала претња за НАТО! Више о томе ОВДЕ.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА