Најновије

ЈЕСТЕ МАЛИ, АЛИ ЈЕ ДУХОВИТ: "Нећемо да се лопови врате на власт!"

Министар финансија и члан Председништва Српске напредне странке Синиша Мали реаговао је данас на интервју Душана Никезића из Странке слободе и правде и истакао да је Никезић још једном показао огромно незнање када је реч о економији и управљању јавним дугом.

Синиша Мали (фото: јутјуб)

- Никезић упорно сабира бабе и жабе и показује елементарно незнање из економије. Кредити који се узимају улазе у јавни дуг тек након што се повуку, а не одмах када се уговоре, а наравно да се у међувремену враћају и стари кредити. Понављам му ову лекцију још једном - то се зове управљање јавним дугом и ми то радимо веома опрезно и одговорно, за разлику од њих који нас толико задуживали да им је јавни дуг достигао 78% БДП-а. Данас је јавни дуг под контролом, и испод нивоа који прописује Мастрихт. Управо захваљујући томе што нам је низак удео јавног дуга у БДП-у, били смо спремни за кризу и имали смо довољно простора да помогнемо привреди и грађанима за време пандемије корона вируса - истакао је министар финансија.

Он је додао и да је лицемерно и помало смешно што Никезић има образа да говори о расту БДП-а и јавног дуга, када је добро познато да је за време њихове власти јавни дуг неконтролисано растао, а БДП падао.

- Имате пример да је 2008. године БДП у апсолутном износу био скоро 36 милијарди евра, а након што су опустошили земљу и напунили џепове, 2012. године је био за чак две милијарде евра мањи. Док је БДП падао, јавни дуг је растао, па су га тако дуплирали за само пар година. Са друге стране, ми користимо новац да улажемо у јавне инвестиције, које доприносе квалитету живота грађана, али и дижу наш БДП. Већ годинама уназад имамо високи раст, и очекујемо да БДП у апсолутном износу ове године буде чак 52 милијарде евра. БДП ће тако ове године бити за чак 20 милијарди евра већи него што је био када смо дошли на власт 2012. године. Ако говоримо о процентима, то значи да је БДП у апсолутном износу данас за више од 50% већи него те 2012. године, за време власти Душана Никезића и његовог послодавца Драгана Ђиласа. Бројеви не лажу, тако да нема потребе за јефтиним манипулацијама - рекао је министар Мали.

Он је додао да је поносан што ће до краја године бити у изградњи чак осам ауто-путева, и да ова власт гради Србију и мисли на будуће генерације, за разлику од Никезића, Ђиласа и њихових пајтоса, који су мислили само на себе и сопствене џепове.

- Ми бринемо о будућности наше деце, и зато издвајамо новац за изградњу нових путева, болница, школа! Они су се задуживали како би пред изборе подигли плате и пензије и добили јефтине политичке поене. Ми подижемо плате и пензије на реалним основама, захваљујући пре свега високом привредном расту. Дакле, све су радили погрешно, а сада се праве паметни и износе некакве измишљене рачунице, како би се вратили на власт и наставили где су стали. Нажалост, добро се сећамо Никезића у Министарству финансија, када је као државни секретар задужио Србију по рекордној каматној стопи од 7,25%. Нећу дозволити да нам такав човек дели лекције из економије - напоменуо је министар финансија.

Он се посебно осврнуо и на тзв. политички програм ССП-а, који Никезић помиње у свом интервјуу.

- С обзиром на то да је реч о интересној групацији, односно компанији ССП коју води Драган Ђилас, а где су запослени Душан Никезић, Мариника Тепић и други, претпостављам да је реч о њиховом пословном плану који говори о томе како да наставе да пљачкају грађане Србије. То су врло успешно радили док су били на власти, па су тако Ђиласове фирме приходовале 619 милиона евра, док нам је са друге стране оставио рекордан буџетски дефицит у граду од чак 20%  и дуг од 1,2 милијарде евра. Да не говорим о штетним пројектима као што су Пазл градови, реплике Теразија и слично - рекао је Синиша Мали.

Он је закључио да је Србија данас одговорна и озбиљна земља, која се цени у свету, те додао да неће дозволити да се лопови врате на власт и да наставе да краду од грађана наше земље.

A да је Вучић економски дилетант који ће нам Вучић задужити и праунуке, опширније читајте ОВДЕ.

Извор: Информер

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА