Најновије

Ко је све из Србије именован као претња БиХ: Акција забране уласка покренута 2016.

Забрана уласка у БиХ одређеним личностима из Србије покренута је крајем 2016. и не само да открива различит профил личности под забраном, већ указује и на ширину захвата у културно и друштвено ткиво Србије, које се проглашава претњом по националну безбедност БиХ, изјавио је данас стручњак за безбедност Џевад Галијашевић.

Џевад Галијашевић (Фото: Јутјуб)

У последњих неколико дана улазак у БиХ из Србије забрањен је бившем команданту Жандармерије Србије Братиславу Дикићу, угледном адвокату Горану Петронијевићу и историчарима Александару Раковићу и Милошу Ковићу.

Галијашевић каже да је то тек врх леденог брега у одређивању Србије као непријатељске државе и њених истакнутих грађана као извора активне претње безбедности земље.

Реч је о робусној и систематској акцији покренутој крајем 2016. под називом "Оперативни продор Ушће", а шири списак забране од 2018. показује континуитет акција и ове операције, навео је Галијашевић у изјави за Срну.

У основи овог обавештајног продора, додао је, налази се седам категорија активности које Обавештајно-безбедносна агенција (ОБА) офанзивно спроводи у односу на Србију - планирање и усмеравање, прикупљање информација, обрада и кориштење, анализа и продукција, оцена, стављање на располагање, корелација и наредбу о дејству, као и предузимање агресивних акција и примена насилних метода.

"Шта конкретно, у контексту ових категорија, значе планиране мере, на која лица из Србије се спроводе и где - шта оперативци ОБА раде у 'Санџаку', а шта у Београду у активностима држављана Србије повезаних са вехабијама из Маоче, Дубнице и Сарајева, те шта Србију очекује на пролеће и каква је улога регионалних структура, у државама окружења - то је већ питање за обавештајно- безбедносне структуре Србије", каже Галијашевић.

Јер, према његовим речима, "у БиХ нема ни минималног, а поготово адекватног надзора над активностима ове муслиманске милиције са статусом заједничке Обавештајне службе".

Један од проблема, указао је он, јесте озбиљна конспирација у којој учествују и многи кадрови из Републике Српске у овој агенцији, тако да нико са сигурношћу не може рећи ко је све из Србије именован као претња и коме је све забрањен улазак у БиХ, број таквих лица је очито огроман.

"У документу из августа 2018. као непријатељи БиХ означени су Ветерани Републике Српске, Равногорски покрет, Мото-клуб 'Ноћни вукови', Удружење Република Српска-Част отаџбине, Захар Прилепин, Александар Раковић, Џевад Галијашевић, Предраг Ћеранић и (преминули) Мирослав Лазански", навео је Галијашевић и додао да је су ово само најзвучнија имена са списка безбедносно опасних по БиХ.

О руском Тројанском коњу у ЕУ прочитајте ОВДЕ.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА