Најновије

Исповест Вука Драшковића – „Ожиљци живота“

Набавите свој примерак у издању Лагуне.

Фото: Лагуна

Из пера великог писца стиже потресно сведочење не само о његовом бурном животу, него и о многим другим кључним личностима које су стварале савремену историју Србије са упечатљивим нагласком на збивања деведесетих година прошлог века.

„Био сам обавезан да читаоце суочим са ожиљцима свог живота. Да сведочим, пре свега, о преломним и трагичним збивањима у последњој деценији минулог века, чији сам био судионик и један од главних актера. Да сведочим о српској елити која је припремала ломачу и за Србију и за Југославију и о својој тадашњој улози. И да сведочим о петооктобарском помрачењу 2000. године, када је вец́ина поверовала да је Србији свануло“, истакао је Драшковић поводом своје аутобиографије.

 

Од свог детињства, студентских дана у Београду, преко новинарских ангажмана у земљи и свету, уз осврте на књижевно стваралаштво, сведоци смо личне и националне драме која се одвијала, током три протекле деценије, на несрећу и штету српског народа. Антологијске странице аутобиографије Вука Драшковића сажимају бурне деценије од деведесетих наовамо.

 

„Био сам у клубу српске елите, са академицима, писцима, владикама, журналистима, који су седлали ата за новог Карађорђа, новог цара Душана, а звао се Слободан Милошевиц́. Био сам уважен и хваљен од свих њих док сам тимарио коња за вожда Велике Србије, и одбачен и презрен истога трена када сам ’преверио’ и кренуо да обарам сулудог јахача. Тада сам се отиснуо у крваву политичку арену, основао СПО и сударио се са Злом, а Зло са мном.“

 

Ови мемоари се читају као дирљиво и горко сведочење против заборава, а заборав је убиство Истине.

 

„Писао сам ’Ожиљке живота’ под боловима због мени најближих у породици и у странци, који су поубијани од Удбиних ескадрона смрти, по наређењу шефа државе. Данас, после свега, господар сам романа које сам написао и програмских текстова о Србији на Западу и захтева да се отворе тајни досијеи Удбе о њеним злочинима. Можда орем по мору бранец́и идеале побуњене Србије из деведесетих прошлог века, Србије коју сам предводио. Браним снове због којих су многи убијени, жигосани, одбачени, заборављени и презрени.“

 

Аутобиографију Вука Драшковића „Ожиљци живота“ можете пронаћи од понедељка, 5. септембра у свим Делфи књижарама, Лагуниним клубовима читалаца, онлајн књижари delfi.rs, на сајту laguna.rs као и на косцима широм Србије.
 

Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА