Најновије

Упркос најави хитног доношења стимулативних мера, у ЕПС-у и у Министарству енергетике и даље мук по питању детаља будуће шеме

Иако је прошло скоро две недеље откако је Министарство рударства и енергетике наложило Електропривреди Србије да осмисли начин на који ће попустима награђивати потрошаче који буду мање трошили у склопу кампање за уштеде електричне енергије, још није познато да ли је то предузеће такав план уопште сачинило и упутило надлежнима у Влади на усвајање.

Фото: Јутјуб

Министарка рударства и енергетике Зорана Михајловић је још 30. августа изјавила да је послат захтев ЕПС-у да размотри на који начин ће финансијски стимулисати домаћинства да електричну енергију троше мање и тако штеде. Том приликом, она је истакла очекивање да ће се са тим веома брзо изаћи у јавност. Ипак, иако септембар протиче до данас није обелодањено ни колико ће попусти износити нити када ће одлука о њима ступити на снагу.

Оно што стручна јавност сматра проблематичним је то да се очито касни са планом доношења модела за уштеде на рачунима за струју што је подједнако лоше како за ЕПС тако и за потрошаче. И једнима и другима је у интересу да попусти почну да се примењују што пре. ЕПС би на тај начин могао да рачуна на смањење потрошње и веће резерве које би могао да искористи током грејне сезоне када су цене струје на берзама “папрено” високе. Такође, очигледно је да би уштеде смањиле цех које би ЕПС морао да плати за увоз струје из иностранства.

С друге стране, то што још увек није познато колико ће попусти износити демотивише потрошаче да штеде електричну енергију. Да су проценти попуста познати потрошачи би, у случају да израчунају да им се то исплати, већ штедели и тиме смањивали потрошњу у септембру. Међутим, иако је министарка Михајловић изразила наду да ће цео процес тећи брзо, показује се да то ипак није случај.

Према писању медија, надлежни бирају између два понуђена модела за умањене рачуне за струју. По једном, домаћинствима би сразмерно проценту мање потрошње у односу на исти месец прошле године био одређен попуст, а по другом би се цена киловата наплаћивала ниже од оне која је важећа. Наводно, први модел има веће шансе да буде усвојен. Једина је непознаница, као што је већ констатовано, када ће то уследити.

Наводно, оба модела су предмет разматрања стручних тимова ЕПС-а, Министарства енергетике, премијерке али и кабинета председника Србије који је и родоначелник идеје о попустима за уштеђену струју.

Званично пак није познато да ли је ЕПС уопште саставио план попуста за уштеде. Једино се зна да је ресорно министарство такав захтев испоручило том предузећу. На питање да ли је план везан за то сачињен у Електропривреди Србије, из тог предузећа ни после више дана није одговорено. Незванично у изворима блиским ЕПС-у се може чути да у том предузећу “не знају ништа ни о једном од два модела” о којима се спекулише у медијима и да се чека шта ће по том питању одлучити Влада и наложити ЕПС-у да то спроводе.

Надлежни у Министарству рударства и енергетике за Данас пак кажу да је тај ресор “припремио препоруке за уштеде у потрошњи електричне и топлотне енергије”.

– Предлози су упућени на мишљење другим министарствима, како би ове препоруке биле усвојене и на седници Владе – наводе у Министарству рударства и енергетике. Међутим, наша питања када ће бити објављени износи попуста које ће одобравати ЕПС, као и да ли је ЕПС испунио налог Министарства рударства и енергетике и сачинио план о попустима, остала су без одговора. По свему судећи, очекивања министарке Зоране Михајловић да ће се са износима у јавност изаћи брзо ипак се неће остварити. Другим речима, очигледно је да се са најављеним процесом касни.

Чињеница да још увек није познато ништа конкретно економисту Милана Р. Ковачевића наводи на размишљање да се чека на то да модел који ће важити одобри лично председник Србије Александар Вучић.

– Неозбиљно је што још увек није познато колико ће попусти износити јер то потрошаче демотивише да већ сада почну са штедњом. Када би прецизно знали све потребне податке, грађани би могли да почну са припремама за смањење рачуна као што су замена инсталација и набавка уређаја који то омогућавају. Зато је нужно да се све релевантне информације у вези модела за смањење рачуна кроз уштеду струје што пре презентују потрошачима, али видимо да то није случај. Што је сасвим погрешно. По свему судећи се чека да дозволу за то који ће од модела бити примењен да лично председник Александар Вучић. Сасвим је извесно да одлуку и у овом случају неће донети струка како би то и требало да буде већ политика – закључује саговорник Данаса.

Извор: Данас

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА