Најновије

Милановић: Вучић и Николић су 90-тих били ратни хушкачи и душмани хрватског и српског народа!

У уверењу да је све што је у уторак на састанку с бранитељима рекао о Србији и Србима, лидер СДП Зоран Милановић наставља увредљиву и агресивну реторику према Београду и српском руководству тврдећи да га "ни Бог неће зауставити да блокира пут Србије ка ЕУ, уколико Београд не укине закон о универзалној јурисдикцији".

Милановић (Фото: Синхуа)

Тврди да не може да сарађује нити ће поштовати "ратне хушкаче и душмане хрватског и српског народа деведесетих година Томислава Николића и Александра Вучића".
На предизборном скупу у Дубровнику претендент на још једну премијерску функцију као шеф Народне коалиције окупљене око СДП, Милановић је рекао да није први пут да га српски медији називају "будалом и усташом". Милановић је, наиме, у уторак у разговору са хрватским бранитељима рекао да су Срби "мали народ" који жели да господари Балканом, те да су "шака јада". Он је новинаре запитао шта од свега што је рекао није тачно, пренела је Хина.

Шта сам рекао а да није тачно?

"Ако ниси сигуран где си и нападају те Хасанбеговић, Тома Николић звани 'Гробар', Александар Вучић, а сада и Пленковић, који ме мало разочарао, то се зове сигуран смер". Милановић је рекао да нема намеру да се правда српском народу."А Тома Николић звани "Гробар" ме упоређује с Антом Павелићем. Што, није тачно?", запитао је. На питање да ли је можда претерао и да ли му је можда жао због изговорених речи, Милановић је узвратио питањем: "Шта ту није тачно?". - Ја имам људски однос с хрватским грађанима. Чаршија и они који је тренутно представљају људи су који су деведесетих година овде сејали мржњу и рат и за то нису никад одговорали. С тим људима немам потребу нити узајамног поштовања нити добрих односа. Те људе напросто морам назвати правим именом и фасцинантно је како се у свему томе нашао и ХДЗ - навео је Милановић. У свему томе сада се, казао је, нашао и Андреј Пленковић, човек о којем је, каже, говорио прилично афирмативно и лепо, а који је за њега јуче рекао да се "беспризорно улагује" и да је "кафански дилетант".

Вучић, Николић и Шешељ ратних хушкачки

Милановић је истакнуо да га сада покушавају завадити с људима који су били "хушкачи и највише унесрећили хрватске Србе почеком деведесетих година". - Примили смо те људе, разговарали смо с њима, а какви су људи, то су показали. Они из јада и очаја ме покушавају завадити, пазите с ким, Томом Николићем и Александром Вучићем, људима који су хушкали у Хрватској и највише унесрећили хрватске Србе. Сва калварија и јад хрватских Срба деведесетих година, уз неке грешке хрватске политике од којих не треба никада бежати, продукт су хушкања тих људи и Војислава Шешеља - рекао је Милановић. Ја са њима у Бриселу нећу сарађивати Навео је да су то министри у влади Слободана Милошевића. - То им је први посао и то не смемо заборавити. Ја с њима у Бриселу не могу и нећу сараивати. Чаршија нека пише шта хоће, али хрватски Срби знају ко им је у политичком смислу мајка, а ко зла маћеха - рекао је Милановић, пренела је Хина.

Блокираћемо им преговоре

Упитан шта ће бити са односом Хрватске и Србије и како ће се поставити ако дође на власт, Милановић је рекао да је то одговорио "људима који се представљају као представници градијских бригада, језиком који неки од њих једино разумију". - Србији ћемо дати примерен рок да укине спорни закон, а ако га не укине блокира ћемо им преговоре и у томе ме Бог неће зауставити и донећемо неки сличан дискриминаторски закон којим ћемо њима наностити штету. Не желим то направити, због односа са суседном државом, али ако на власти имате људи који су ратни хушкачи и тиме се поносе и сваку прилику користе да дођу у Републику Српску која растура БиХ... Господо политичари у БиХ немојте бити ситни и наседати на провокације - навео је Милановић.

Србија да укине закон

Устврдио је да, како је рекао, ти исти типови сваком приликом долазе на хрватску границу, "а ја с једне стране у Јасеновцу признајем неке страхоте у хрватској историји, а они све Хрвате називају усташама, и тако цело време". - То су наши партнери?! Не. Ја не тражим од њих да се промене, нека само укину тај закон. Не морамо се волети, економија иде, људи из Србије овде долазе као гости, лепо им је, све иде. Али да ћу поштовати те људе који су били душмани српског и хрватског народа деведесетих година, е па нећу. То нека ради ХДЗ!'', рекао је Милановић. Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА