Најновије

КИМОВЕ НЕВИДЉИВЕ РАКЕТЕ ПРЕТЕ АМЕРИЦИ: Ево зашто би Трамп требао да пожури да направи дил са Пјонгјангом! (ВИДЕО)

Севернокорејски лидер Ким одавно практикује неупадљив облик политичке сигнализације који се може сажети у пар речи: кад ствари не буду кренуле како треба, лансирајте неке ракете.

Ким Џонг Ун (Фото: Јутјуб)

Тако се након што се тадашњи саветник за националну безбедност Џон Болтон, који се дуго залагао за "промену режима“ у Северној Кореји силом, састао са јужнокорејским званичницима у јулу 2019. године, Пјонгјанг је прославио његов долазак пробним пуштањем две нове балистичке ракете кратког домета.

И док су се америчке трупе спремале да започну своју прву велику војну вежбу са Јужном Корејом, након дуге станке у августу 2019., у Пјонгјангу су 22. јула објављене фотографије Ким Џонг-уна у сивом оделу у посети сувом доку како би провериле шта аналитичари закључују да је стара подморница класе Ромео модификована да би лансирала балистичке ракете кроз своје једро (коњушки торањ).

Изјава за штампу KCNA јасно је наговештавала улогу подморнице у „стратешким задацима“ - врло лоше прикривену чињеницу да ће моћи да лансира нуклеарно оружје.

Ово је друга подморница са балистичким ракетама (SSB) коју је Пјонгјанг размештао откако је тест подморница класе Gorae Sinpo-B испалила балистичку ракету.

Међутим, појава нуклеарно наоружаног Ромеа даје нови заокрет у претходним обавештајним извештајима. Да ли је брод класе Gorae отказан - или Северна Кореја већ има трећу, вероватно модернију, подморницу балистичке ракете која чека да буде виђена?

Подморница класе Ромео Северне Кореје настала је из пловила које су користиле три друге земље, од којих две технички више не постоје.

Након пораза нацистичке Немачке у Другом светском рату, Совјетски Савез је набавио тада напредне дизел-електричне подморнице типа XXI - и користио их за моделирање сопствених бродова раног хладног рата, почевши од класе Зулу и Виски.

Класа Ромео, или пројекат 633, била је последња и најнапреднија у линији совјетских дизел-електричних подморница које су еволуирале из немачких подморница. Два дизел мотора сваки окрећу пропелер, потискујући подморницу до максималне брзине од 13 чворова док је под водом. Ромео са двоструким трупом имао је шест цеви постављених на прамце и две на крми за избацивање неуправљаних торпеда од 533 милиметара.

Совјетски Савез је саградио само двадесет Ромеа између 1958. и 1961., али је технологију пренео у Кину, почео је да прави свој сопствени модел назван Тип 033 (који такође користи исто НАТО-кодно име „Ромео“.) Тип 033 се разликовао од пројекта 633 у укључивању побољшана кинеска батерија и јаче хлађење за операције у топлијим водама југоисточне Азије. (Посаде совјетских подморница класе Фоктрот страшно су претрпеле услед неадекватног климатизације приликом размештања на Карибе током кубанске ракетне кризе.) Између 1962. и 1984. у Алжир, Бугарску, Египат и Сирију.

Кина је 1973. године продала седам 033 Северној Кореји. Отприлике десетак их је домаће производње у Северној Кореји. Данас се сматра да Пјонгјанг поседује двадесет до двадесет и два типа 033, иако вероватно нису сви у оперативном стању. Ромео дугачак 76 метара представља „тешку“ страну од око седамдесет подморница у севернокорејској морнарици - од којих су већина мање подморнице кратког домета.

Иако поседују релативно већи домет, брзину и наоружање од мини подморница, Ромео су и даље веома бучни у поређењу са савременим подморницама. Неки кинески извори подразумевају да је тип 033 испуштао 160 децибела буке, у поређењу са процењеним 95-110 децибела за модерне подморнице на нуклеарни погон.

Надаље, Ромео су ограничени потребом да роњењем или површином сваких неколико дана покрећу своја два дизел мотора од 2.000 коњских снага - излажући се да их радар види. Реално, Ромео би желели да се приближавају врло плитким и бучним водама Корејског полуострва како би прикрили свој звучни потпис и имали шансе против далеко напреднијих подморница којима управљају Јапан, Јужна Кореја и Сједињене Државе.

Очигледно претварање једног од зарђалих Ромеа у „стратешку“ (тј. Нуклеарно наоружану) подморницу Северне Кореје креативно је мењање старих средстава. Како је изазовно постављање вертикалних лансирних цеви балистичких пројектила у цилиндрични труп подморнице, Ромео торањ је уместо тога продижен и мало проширен да прими две или три огромне ракетне цеви балистичке ракете.

Током 2016. године, подморница класе Горае од 1.650 тона тестирала је прву балистичку ракету коју је лансирала подморница, Пуккуксонг-1 („Поларис“). Иако има модерни изглед Горае је ефективно само демонстратор, са само једном лансирном цеви.

Током 2017. године, сателитске фотографије откриле су што изгледа као изградња новог наследника Горае од 2.000 тона, названог Синпо-Ц. Северна Кореја је такође јасно поделила слику која приказује развојни рад на Пуккуксонг-3 СЛБМ - вероватно са дужим дометом како би се омогућили напади на удаљеније америчке морнаричке базе.

Модификација Ромеа не изгледа да одговара оним ранијим сликама које су изгледале да приказују нераспоређене компоненте потпуно новог брода. Да ли то значи да је Синпо-Ц отказан у корист јефтиније конверзије Ромеа, или остаје паралелно у изградњи? Или су фотографије из 2017. једноставно погрешно интерпретиране?

Анкит Панда из магазина Дипломат такође истиче да Северној Кореји недостају софистициране комуникацијске могућности које други оператери подморница балистичких ракета користе за одржавање командно-контролних веза.

Међутим, са објављеним фотографијама Ким шаље две поруке.

Прво, Ким је све више разочаран и нестрпљив због застоја у преговорима са Вашингтоном - и жели да подсети свет на његове способности стварања нуклеарног оружја.

Друго, потврђује да је Северна Кореја посвећена размештању нуклеарних ракета на мору као „полиса осигурања“ од покушаја промене режима - и то би вероватно остало стварност, чак и да је Вашингтон био спреман да удовољи већем броју захтева из Пјонгјанга.

Упркос санкцијама, Москва открива новог савезника који потискује ЕУ из Русије! Више о томе ОВДЕ.

Извор: Курир

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА