Најновије

Бил Гејтс поново упозорава на смртоносније пандемије у будућности

Суоснивач „Мајкрософта“ обећао је да „Фондација Бил и Мелинда Гејтс“ планира да донира 150 милиона долара Удружењу за иновације у спремности на епидемију. Напоменуо је да би свет, иако су варијанте делта и омикрон међу „најпреносивијим вирусима икада виђеним“, могао бити погођен вирулентнијим патогеном, који би убио много више људи.

„Улагањем у истраживање вакцина и производне капацитете како бисмо били сигурни да ће будуће вакцине брзо бити доступне широм света, владе се могу припремити за нове епидемије“, рекао је Гејтс.

„Када говоримо о трошењу милијарди да бисмо уштедели билионе економске штете и десетине милијарди живота, то је прилично добра полиса осигурања“, рекао је Гејтс, преноси РТ.

Удружење за иновације у спремности на епидемију покушава да прикупи 3,5 милијарди долара како би скратило време потребно за развој нове вакцине на 100 дана. Гејтс је овој групи приписао заслуге за спасавање живота помажући у финансирању испитивања неколико вакцина које су сада одобрене за вакцинацију против ковида 19, али је истакао да адекватне залихе нису довољно брзо стигле до земаља у развоју.

„У питању је новац стављен на ризик како би се тестирања унапредила“, рекао је он. „Дакле, постојала је огромна глобална корист. Сада смо сви много паметнији и треба нам више капацитета за следећи пут.”

„Велком труст“, британска добротворна организација која се фокусира на медицинска истраживања, спојила је Гејтс фондацију са Удружењем. Џереми Фарар, директор „Велком труста“, поновио је Гејтсове коментаре о опасностима будућих пандемија.

Удружење за иновације у спремности на епидемију је формирано након епидемије еболе од 2013. до 2016. године.

„Тада смо живели, а и сада живимо у ери, по мом мишљењу, чешћих и сложенијих епидемија и пандемија“, рекао је Фарар.

Извор: rs.sputniknews. com

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА