Најновије

"ПРИЗНАЊЕ КОСОВА БИЛА ЈЕ ГРЕШКА" Ексдиректор Стејт департмента: Жалим због те одлуке!

Бивши директор за политичко планирање у Стејт департменту Мортон Халперин изјавио је да је признање независности Косова била грешка и кршење Резолуције Уједињених нација.

Халперин је, у емисији „Going underground“, коментаришући паралеле које се праве између Крима и Косова, те констатацију да би, ако би подржавао независност Косова – требало да подржи и самосталност Крима, истакао да сматра да је признање независности Косова - била грешка.

"Договор је био да Косово буде под надзором Савета безбедности УН и да његова будућност буде одређена кроз преговоре у које би требало да буду укључени Срби и Албанци. Договор би онда морао да прихвати Савет безбедности УН", појаснио је Халперин, а пренели су медији.

Он је истакао да је одлука о признању независности Косова била и кршење Резолуције Уједињених нација.

"Жалим због те одлуке", нагласио је некадашњи високи функционер у Стејт департменту.

Он је рекао да је био за интервенцију на Косову како би се, како је указао, „зауставио геноцид над Албанцима“, наводећи да је интервенција на Косову била оправдана“.

Казао је да није подржавао бомбардовање кинеске амбасаде, те да никада није сазнао како је до тога дошло.

Када је реч о Украјини, напоменуо је да је био против ширења Нато, јер је то противно гаранцијама које су дате Русији. Такође, подсетио је да је био у администрацији Била Клинтона када је Украјина позвала и пристала да преда своје нуклеарно наоружање Русији, уз гаранцију да ће је САД и Русија бранити ако је нападне нека нуклеарна сила.

Истиче да је време за покушај да се заустави рат у Украјини, као и да је потребно изаћи у сусрет руској забринутости у вези безбедносних питања.

Што се тиче Блиског истока, нагласио је да САД треба јасно да ставе до знања да неће дозволити нову инвазију Газе, те да амерички председник Џо Бајден сада иде у том смеру, због чега је уверен да ће га Израелци послушати, јер зависе од америчке подршке.

"Бајден је цео живот веровао да мора да подржи Израел и да та држава има право да постоји. Постојао је увек велики притисак на америчког председника да се Израел подржи. Сада се ситуација променила и Бајден је то видео, и зато је кренуо другим путем“, објаснио је експерт за спољну политику САД и контролу наоружања.

Иначе, Халперин је, између осталог, службовао као специјални саветник помоћника државног секретара одбране за међународне безбезбедносне послове, а касније је постао најмлађи заменик помоћника државног секретара за одбрану.

Био је активан у администрацији председника Џонсона, Никсона, Клинтона и Обаме.

Битка за Часов Јар: Руски ноћни лов (ВИДЕО)

Извор: Ало

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА