Најновије

"У случају веће кризе на Косову – Војска Србије је спремна"

Највеће претње по безбедност Србије последица су једнострано проглашене независности такозваног Косова, а Војска Србије (ВС) је у случају веће кризне ситуације спремна да пружи помоћ Кфору како би се обезбедила сигурност свих грађана Покрајине, изјавио је начелних Генералштаба ВС генерал Милан Мојсиловић.

"Ситуација на Косову и Метохији је с правом у фокусу наших безбедносних служби. У обезбеђивању административне линије ВС сарађује са Кфором ког, у складу с Резолуцијом 1244, препознајемо као једину легитимну оружану формацију на КиМ", изјавио је генерал Мојсиловић у новогодишњем интервјуу Вечерњим Новостима.

Додао је да је на недавном састанку врха ВС, Министарства одбране и челницима одбрамбене индустрије са председником Александром Вучићем добијена подршка државног врха за петогодишњи план опремања Војске.

"Министартству одбране је за 2022. годину одобрено око 136 милијарди динара, од чега за опремање више од 60 милијарди, за оперативне трошкове 30 милијарди динара иза персоналне трошкове, који ће покрити планирана повећања плата више од 42 милијарде динара", рекао је генерал Мојсиловић.

Начелник Генералштаба ВС је нагласио да је изузетно задовољна структуром и висином буџета за наредну годину, као и пројекцијама буџета за 2023. и 2024. годину.

Он је рекао да ће, према плану опрамања ВС, од домаће одбрамбене индустрије у наредном периоду бити набављена оклопна возила точкаши, беспилотним летелицама, стрељачким наоружањем, артиљеријским системима, заштитном балистичком опремом, маскирном опремом и усавршеном муницијом различитих калибара.

Од оружја које ће бити набављено из извоза, Мојсиловић очекује савремени ПВО систем средњег домета, противоклопни систем, беспилотне летелице, оклопна возила точкаше високе покретљивости, савремену телекомуникациону опрему, као и нове количине војнополицијских и моторних возила специјалне намене, пренео је Танјуг.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА