Најновије

АБАЗОВИЋ: Спреман сам да потпишем Темељни уговор са СПЦ

Председник Владе Црне Горе Дритан Абазовић рекао је у интервјуу за Дојче веле да је иницијатива Отворени Балкан у складу са Берлинским процесом и поручио је и да је спреман да потпише Темељни уговор са Српском православном црквом.

Дритан Абазовић (Фото: Јутјуб)

Абазовић је, говорећи о Отвореном Балкану, оцијенио да је све што се може искористити као средство за брзу интеграцију у ЕУ добра ствар.

„За мене је ситуација једноставна и не треба је драматизовати“, поручио је он.

На питање да ли је то против Берлинског процеса, одговорио је одречно.

„Они су међусобно компатибилни. Проблем је што људи на Западном Балкану покушавају да драматизују свако питање“, рекао је Абазовић и нагласио да иницијативе попут Берлинског процеса, ЦЕФТА и Отвореног Балкана имају као заједничку поруку регионалну сарадњу, пренео је ДАН.

Абазовић је оценио да је региону потребно више поверења, боља комуникација, заједнички пројекти и више сарадње између влада, а мање тензија и деполаризације.

„За то треба да верујемо једни другима и да ниједан предлог који долази преко границе не видимо као на нешто непријатељско“, поручио је Абазовић.

Он је нагласио да Црна Гора не доживљава суседе као непријатеље, већ као комшије и пријатеље.

„Можда моја теза није тачна, али ја чврсто верујем у њу, а то је да је национализам дубоко везан за корупцију. А политичке елите које желе да промовишу национализам, не раде то због патриотизма, већ да би одржале статус кво и спречиле изградњу институција. Јер када будемо градили институције, а ту не мислим само на Црну Гору, већ и на регион, када будемо изградили јаке институције онда ће и односи међу људима бити бољи, без обзира коју државу или верску групу представљају“ , навео је Абазовић.

На питање да ли ће потписати Темељни уговор са СПЦ, Абазовић је рекао да када постоји уговор који је у складу са законом и Уставом, онда нема проблема да он буде потписан.

„А ако говоримо о томе да ли ћу потписати споразум са СПЦ? Да! Спреман сам да потпишем без икаквим проблема. Желимо да промовишемо либерални контекст слободе вероисповијести, где сваки верник има иста права“, поручио је Абазовић.

Поруку патријарха Порфирија прочитајте ОВДЕ.

Извор: ИН4С

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА