Најновије

МИША ЂУРКОВИЋ СВАКОГ ДРУГОГ ПЕТКА ЗА ПРАВДУ: Kaко смо продали земљу

Постоје тумачења која тврде да је за неке народе крајње благотворно да стално буду у рату. Како је то могуће кад знамо да је рат огромно зло у коме људи страдају, родитељи сахрањују децу, стварају се огромна материјална разарања, уз шта се могу додати слични бројни пропратни ефекти? Но, рат је време које од људи тражи озбиљност, дисциплну, солидарност, пожртвовање и доба у коме се сви делови друштва одговорније односе према питању „Шта је смисао живота“ и зашто смо ми овде. Такође, у рату јасно знате ко вам је непријатељ, а ко пријатељ, у рату хватате шпијуне, док они у миру раде без проблема и често долазе на водећа места у нашем систему итд.

Пише: Миша Ђурковић

Срби су по свему судећи један такав народ. Демографија показује да ми више страдамо и нестајемо у миру него у рату. Управо је објављено да је прошле године поново срушен негативан рекорд у рађању деце. На то наш режим реагује на једини начин на који разуме и схвата свет: меркантилистички. Највећи проблем са њим(а) је то што верују да све има финансијску цену и да се свако може купити за одређен новац, привилегију, услугу или шта већ.  Отуд је реакција на демографски пад то да се стално подиже новац који родитељи треба да добију за прво, друго итд дете. Дакле они би да купе децу , односно да плаћају родитељима да рађају децу.

Али деца нису роба, и родитељство се не заснива на тржишним принципима. Да би људи поново почели да рађају децу у већим бројевима мора се променити читав низ услова и комплетан вредносни, образовни па и правосудни систем. Морате имате поверење у друштво у коме живите, и видети неке изгледе и смисао за себе, своју децу, али и своју заједницу чијим се делом осећате и желите да она преживи и да напредује. Оно што људе овде убија јесте масовна и дубинска корупција која је основа фукнционисања овог друштва. Овом државом влада комбинација полусвета, неписмених и неспособних људи. Они одлучују о томе да ли ћете добити посао, ко ће и како да вам учи децу, они могу да вам згазе дете на пешачком прелазу и да за то не одговарају, они бесомучно отимају новац из државног буџета и деле га својим пријатељима итд. Они држе медије, школе, спортске клубове, послове ,све. И што је најгоре тенденција је да чак и данас све мање простора остављају за  оне који у томе не желе да учествују. Отуд млад човек који је на почетку каријере има могућност или да се учлани у ту организацију која функционише по принципима мафије или да се спакује и да оде ван земље.

Свакодневно долазе подаци који показују до које мере је овај режим пре свега морално, вредносно и институционално упропастио људе и шта су последице система корупције и масовне порнографизације. У општини Шабац је прошле године за трећину више поднетих захтева за развод него склопљених бракова!!! Овај запањујући податак говори да смо толико „напредни“ да смо отишли далеко и испред европских тенденција у којима је већ половина бракова који се разведу. Ми смо дакле дошли дотле да се статистички разведе 130% бракова. Разумљива последица је да се и број новорођене деце сваке године смањује за бар десетак посто.

Али важно је да нам БДП скаче, да се упумпавају паре које стижу од сумњивих инвеститора и пре свега из огромних кредита. Велики део тога је као што знамо потпуно бесмислен и неисплатив и служи за плаћање рекета глобалној мафији јер се тако опстаје на власти. Типични примери су рекет који су платили Бехтелу за такозвани дигитални аутопут Појате-Пожега и за изградњу и постављање соларних панела. Но најлуђи и најопаснији скорашњи пример је де факто предаја Енглезима антенског система Телекома. Ради се о послу који ће Енглезима сам Телеком да отплати за свега пет година тиме што ће да изнајмљује тек продату опрему од новог газде! А у питању је безбедносно најосетљивија жила куцавица комуникација на овим просторима. То раде само колоније. Но захваљујући таквим пословима, као што смо видели по транскриптима објављеним у Вестима, неки фини људи овде могу да прославе стечену прву милијарду евра богатства.

И тако долазимо у ситуацију да будзашто продајемо најважније ресурсе сопствене земље, почев од воде, чистог ваздуха који нестаје, рудних ресурса, инфраструктурног крвотока, све до најплоднијих ораница и грађевинског земљишта који домаћи и страни тајкуни управо добијају за џабе кроз бесплатну конверзију. Ради се о новој мултимилионској пљачки. Чујем пре неки дан за лудила која се спремају по Новом Београду. Отац једног актуелног министра укњижио је на себе читав простор на коме се налази Пирамида. И без обзира што су људи власници локала на том простору, све ће им бити порушено да би мајстори изградили још хиљаде и хиљаде квадрата. На Тошином бунару дижу се три куле, ено га добри Милетов Галенс сипа још хиљаде тоне бетона преко пута Беле реке. Стижу на ред и простор на коме се налази Мек на Бежанији и пазите сад и нови Меркатор. Чак ће и то да скркају, како би тржни центар укопали доле, а изнад земље опет натрпали квадрате. Полако долазе на удар игралишта и паркови као у Блоку 63, па школска дворишта итд. 

Но кључно питање је за кога се све то прави? По попису у Србији има бар пола милиона људи мање, а неколико стотина хиљада станова више у последњих десет година. Ако се зна да до сада већина ових нових зграда на ексклузивним локацијама зврји празна, оправдано питање је за кога се све то прави и ко ће да дође да живи овде уместо Срба који полако изумиру или се селе. Дакле коме је наша политичка и бизнис елита решила да прода ову земљу коју су наши преци крвљу ослободили и чували….

П.С. Поштовани читаоци уочиће да је ово наставак колумне коју сам доскора писао на једном другом порталу који више није могао да настави са радом. Захваљујем се уредништву Правде што су ме угостили. Колумна се и даље зове Шта после Тита и наставићемо да подсећамо да има живота и после Тита, те да тражимо да се она срамота коју српски народ не знано зашто и даље одржава на Дедињу уклони. Дакле Испразните кућу цвећа!

Извор: Правда
 

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА