Најновије

ОСМАНИЈЕВОЈ СЕ ПРИВИЂА РАТ: ''Русија и Србија у запаљивим акцијама у региону''

Председница тзв. Косова Вјоса Османи рекла је у интервјуу за арапски медиј "Ал Ан" да постоји јасна претња од хибридног напада из Србије са циљем да се дестабилизује регион.

Вјоса Османи (Фото: Јутјуб)

На питање шта стоји иза одлуке Центрачне банке Косова да забрани употребу српског динара и платног промета, Османи истиче да се иза тога не крије никаква специјална порука.

"Мера није против Срба, то није одлука владе већ независне институције Централне банке Косова која је одвојена од владе. Проблем је у комуникацији и у томе како је то саопштено. Све што смо урадили, урадили смо у сарадњи са нашим партнерима. Сада је једино остало да се види како да изађемо из ове ситуације и да постоји заједнички споразум са нашим савезницима о примени одлуке ЦБК. Нико не тражи да одустанемо од те одлуке која ни не спомиње динар, али је важно да седнемо и разговарамо са владама и нашим страним партнерима", нагласила је Османи.

Она је додала да ће се током прелазног периода водити рачуна да Срби на Косову имају довољно времена да добију све информације, отворе рачуне у банкама и "да буду сигурни да неће бити угрожени".

"Било би смешно да не решимо нешто овако једноставно, важно је само да се то уведе на најбољи начин за све грађане Косова, било које нације", истакла је Османи.

"Имамо најнапреднији Устав у ЕУ"

Кад је реч о дијалогу са Србијом у ЕУ, председница Косова нагласила је да је Србија рекла да не само да одбија да призна тзв. Косово, већ не жели ни да потпише и примени споразум договорен са ЕУ партнерима.

"У интервјуима и у писмима које су послали свим европским званичницима, они су показали да нису за дијалог. Нажалост, 24. септембра су такође показали да су спремни на насиље. Косово је посвећено дијалогу и постизању дугорочног мира у региону који је стабилан. Дијалог никад није престао због нас, већ због тога што је Србија 24. септембра починила акт агресије. Наравно, истрага траје и све води ка врху земље. Црвене линије за Косово су исте: Нема преговора о нашој независности, нема преговора о нашим територијалним границама, о нашем уређењу земље и о нашем Уставу. То су четири принципа која нас уверавају да се поштују права Косова. Ми имамо најнапреднији Устав у ЕУ када се ради о мањинским заједницама, што за Србију не можемо рећи", казала је Османи.

Председница тзв. Косова нагласила је да верује да Охридски и Бриселски споразуми који су постигнути прошлог фебруара и марта, иако по њој нису савршени, могу довести до признања у будућности.

"Та два споразума помињу међусобно признање територијалног интегритета Косова и Србије, међусобно признање суверенитета, принципе једнакости и укључује члан у којем се каже да се Србија неће противити чланству Косова у међународним организацијама. Србија сад каже да никад неће признати Косово, али једном хоће. Мораће због себе и мира у овом региону. Нема повратка у прошлост. Косовска независност није променљива категорија, Косово је суверена држава са својим законима која је ту да остане заувек", казала је Османи.

Према њој, за дијалог у ЕУ, Срби морају да направе бројне промене у приступу.

"Срби морају да се одрекну насиља, Милошевићевог менталитета и хегемонистичког виђења стварности. Све суседне државе виде као привремене територије које само желе да приграбе за себе. То је јако лоше за нас јер они имају дестабилизујућу агенду. Ако хоће у ЕУ, морају да престану да се понашају насилно. Морају да прихвате реалност и схвате да је Косово независно, да је Босна и Херцеговина независна држава, да је Црна Гора независна, да је то и Северна Македонија, све земље које су настале распадом СФР Југославије. За тај рат у којем је погинуло 250.000 цивила крив је Слободан Милошевић. Тај рат је био један од највећих геноцида у историји. А Србија то не прихвата и хоће и даље да нас врати у прошлост", навела је Османи.

Како ниједан интервју са Османијевом не може да прође а да не помене Русију, тако је и сада рекла да Москва стоји иза акција којима жели да запали регион.

"Јасно је да Русија стоји иза дестабилизације региона, она жели да распали ватру овде. Не би били успешни да немају савезника, а то је Србија. Успешни су само због Београда јер су Русија и Србија партнери у запаљивим акцијама у региону", нагласила је Османи.

Уздање у НАТО 

На питање постоји ли реална могућност за рат између Косова и Србије, или се изјаве о евентуалним претњама спомињу само због унутрашњих политичких поена, она каже да не види никакву корист од приче о претњама.

"То је погрешан закључак. Морамо бити искрени према савезницима и људима - имамо јасну претњу од хибридног напада из Србије, не баш традиционалног рата. Мислим на руководство. Спремни смо за сваки сценарио. Срби нам не желе добро, они стално обучавају терористичке групе и финансирају их за акт агресије према Косову. То се и десило 24. септембра, тако да није у питању пропаганда, то смо већ доживели. Хоће ли се то поново десити, зависи од бројних ствари. Ми радимо све заједно са савезницима да се осигурамо, обезбеђујемо нашу границу од могућих упада група или оружја, радимо на томе да појачамо одбрамбене могућности. Други аспект је политички. Ако Србија добије подршку од савезника за све што ради, напашће нас поново. Јер знају да могу да се извуку. Онда ће опет то урадити јер имају право на ново насиље. Аутократе не желе мир, већ хоће још насиља. Кључно је да су наши савезници веома решени да обуздају Србију и спрече било какву агресију. Ту мислим и на политичке мере свих који знају да ће Вучић бити спречен да уради нешто глупо. Радимо са савезницима на томе. Уверавам грађане да не морају да се плаше могућих напада јер НАТО све држи под контролом и обуздаће било коју агресију од Србије", казала је председница тзв. Косова.

О крвопролићу у Бањској: Све води ка Вучићу

Како наводи, добила је потврде из више извора "да Вучић стоји иза напада 24. септембра".

"Ова сведочења је потврдио наш најважнији савезник који их је пренео и државама чланицама НАТО-а. Све води ка Вучићу. Не говоримо о његовом губитку контроле над неким бандама. Говоримо о томе да је он организовао и наредио нападе преко банди, као и финансирање. Вучић чак пружа и политичко уточиште одговорнима. Сада покушава да побегне од одговорности, дајући нека имена. Сви знају, примила сам много гостију и руководилаца у канцеларији и они су ми то потврдили. Има и случајева када су Вучићу директно рекли да имају много доказа да он стоји иза напада. Ове доказе су потврдили наши разни савезници", рекла је Османи и нагласила да ће свака држава сама одлучити како ће користити те доказе.

Што се тиче локалних истрага, она је рекла да је део њих објављен, а о другом ће одлучити полиција. Како је додала, објављивање целокупног извештаја о Бањској зависиће од НАТО партнера и од надлежних који воде истрагу, али се у то, ако је навела, "не меша".

На питање новинара каква је улога српске премијерке Ане Брнабић у дијалогу Косова и Србије, Османи истиче да није сигурна.

"Не знам шта је улога Ане Брнабић кад је у питању дијалог Косова и Србије. Њена гледишта се не разликују од Вучића. Чак је она потписала писмо у којем је навела да неће имплементирати Охридски и Бриселски споразум из фебруара и марта 2023. тако да је то баш разочаравајуће. Али верујем да је то урађено по налогу Вучића", казала је она.

На питање како оцењује чињеницу да тзв. Косово и даље није чланица УН нити других међународних организација упркос томе што је прошло 16 година од проглашења независности, Османи истиче да је то велика неправда.

"Наш народ осећа то као издају великих нација широм света. Зовемо остале земље које то нису урадиле да направе храбар потез и признају Косово будући да је према међународном праву и одлуци Међународног суда из 2010. године, Косово независна држава. Са овом потврдом и с обзиром да државе које су признале Косово никад ништа нису изгубиле већ су добиле савезника. Зато радимо на томе да државе које нас нису признале то ураде, као и међународне организације које треба да нас приме као члана", закључила је Османи.

Извор: Косово онлајн

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА