Најновије

КАКО ДА НЕ ПУКНУ УСКРШЊА ЈАЈА: Шест трикова за кување и фарбање јаја

Свака домаћица се током кувања јаја за Ускрс суочила са овим проблемом. Зато прочитајте ове савете који ће вам помоћи да скувате савршена ускршња јаја!

Илустрација (Фото: pixabay. com)

Јаја мање пуцају током кувања ако су свежа. Њихову свежину ћете лако одредити. Убаците једно јаје из паковања у чашу са водом. Ако потоне, свеже је. Јаје које је дуго стајало у продавници неће потонути. Друга важна ствар је чврстина љуске. Она се одређује по боји.

Бела јаја имају тању љуску од тамнијих. Ако намеравате да их фарбате у луковини, бирајте тамнија. Бела су боља за светлије боје, али је ризик да напукну током кувања већи.

Извадите јаја из фрижидера два-три сата пре фарбања. За кување је најбоље да она буду собне температуре. Ако кувате хладна јаја, велика је вероватноћа да ће попуцати услед нагле промене температуре. Важно је да их ставите у млаку воду, па тек онда на шпорет.

Кувајте их у великој шерпи. Не стављајте једна преко других и нека остане мало простора између њих. Тако се неће међусобно сударати кад вода почне да ври.

Кувајте јаја на средњој температури јер је тако мања вероватноћа да ће попуцати. Наиме, јако кључање помера јаја, па она ударају у зидове шерпе и лакше се ломе. Како вода током кувања испарава, ви је доливајте, тако да шерпа увек буде пуна воде.

Посолите воду у којој кувате јаја. На два-три литра воде ставите две кашике соли. Ако неко јаје и пукне, беланце неће цурити, већ ће се брзо згрушати. Таквим јајем не можете да се куцате, није ни за поклон, али ће ипак лепо изгледати.

Рецепт за кремасту торту за коју вам треба само 300 динара прочитајте ОВДЕ.

Извор: Блиц жена

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА