Најновије

ЗАГРЕБ ПОСЛАО БЕОГРАДУ ЗАХТЕВ ЗА ИСПОРУЧЕЊЕ: Ево колико Срба се налази на хрватском црном списку

Из Загреба је стигао још један званични захтев за Београд.

Србија и Хрватска (Илустрација: Pixabay)

На списку хрватских правосудних органа достављеном Србији налази се 1.396 имена особа које су оптужене или осуђене за ратне злочине, али се не наводи њихова националност, док списак српског тужилаштва садржи само 51 име, пише Политика.

Лист наводи да је овај списак предат српском Тужилаштву за ратне злочине у априлу прошле године и последњи је овакве врсте који је достављен српским правосудним органима.

На основу спискова се не може прецизно рећи колико има Срба, а колико Хрвата, јер су нека имена и презимена идентична код оба народа, али је несумњиво да међу њима има и Хрвата, попут Мирка Норца и Бранимира Главаша.

За разлику од списка хрватских правосудних органа, списак које је српско Тужилаштво за ратне злочине доставило Тужилаштву Хрватске далеко је краћи - свега 51 име, од чега су чак 50 оптужених, односно осуђених, хрватске националности.

Председник Документационо-информационог центра Веритас Саво Штрбац рекао је да су од 1.396 имена са списка оптужених и осуђених за ратне злочине, који је достављен из Хрватске, њих 99 одсто Срби из Хрватске.

Он сматра да је надлежнима у Хрватској највише стало до споразума о процесуирању ратних злочинаца, јер они очекују да у њему буде прецизирано да Србија не може да користи регионалну надлежност за суђење у ратним злочинима, која сада постоји у законима који регулишу ову област.

"То је оно што Хрвате боли и због чега су правили много проблема Србији на досадашњем путу ка ЕУ. Један од приоритета им је да се изборе да наша земља не сме да суди хрватским држављанима. Чињеница да Србија може да процесуира `бранитеље` у Хрватској се оцењује као врло дрзак став наше земље", наводи Штрбац.

Министри правде Србије и Хрватске Нела Кубуровић и Дражен Бошњаковић на састанку прошле седмице сагласили су се да ове спискове у потпуности треба ажурирати "како би се отклониле неусклађености".

Они су разговарали о раду мешовите комисије која има задатак да изради споразум о процесуирању починилаца ратних злочина.

Политика напомиње да није познато какве "неусклађености" постоје између српских и хрватских спискова, као што се не зна ни шта ће и на који начин регулисати споразум о процесуирању починилаца ратних злочина који су најавили министри правде Србије и Хрватске.

Које је једино могуће реење за Космет, сазнајте ОВДЕ.

Извор: СРНА

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Олуја – злочин који траје

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА