Најновије

ХРВАТИ У ПАНИЦИ ЗБОГ УСТАШКОГ ПОЗДРАВА: Десничари позивају да се не поштује судска одлука о забрани поклича "за дом спремни"

Информација да је Високи прекршајни суд у Загребу новчано казнио макарског певача Мариа Роса, који је на концерту одржаном 2015., отпевао песму аутора и извођача Марка Перковића Томпсона, "Бојна Чавоглаве", која почиње усташким узвиком "за дом спремни", изазвала је бројне реакције и постала је темом дана у хрватској јавности.

Усташки графити (Фото: Јутјуб)

Прву информације о одлуци Високог прекршајног суда објавио је загребачки Јутарњи лист означивши је "преседаном" према којој је усташки поздрав "за дом спремни", незаконит. Даворин Карачић, Томпсонов адвокат каже, међутим, да то није преседан, јер, како истиче, у хрватском правосудном систему не постоје преседани и да је могуће да неко друго судско веће закључи сасвим другачије. Карачић за портал Народ истиче да једино парламент може да забрани поздрав "за дом спремни".

Председник загребачког Жупанијског суда, Иван Турудић, каже да је одлука Високог прекршајног суда таква каква јесте, али да то не значи да ће као таква она бити обавезна и у свим будућим случајевима.

Турудић је гостујући на загребачкој Н1 тв рекао да је сасвим могуће да друго веће Прекршајног суда у сличној ситуацији донесе друкчију одлуку.

Да би таква одлука била обавезна за сва већа Прекршајног суда , објаснио је Турудић, неопходно је најпре да се донесе правно тумачење у којем би било речено да је поздрав "за дом спремни" прекршај, односно, да "ко поздравља тим поздравом чини прекршај".

Анте Ђапић, председник опозиционе странке Десно саопштио је да ова пресуда Високог прекршајног суда није обрачун са ХОС-ом, ни са Томпсоном, већ да је то, како је навео, "удар на саму историјску слободарску суштину хрватског народа и ни један Хрват не би смео да је поштује".

Ђапић је саопштио, пренео је хрватски портал Народ, да ниједан Хрват не би смео да, како каже, прећути "ову идеолошку агресију у недрима хрватске државе".

Ђапић је истовремено због објављивања ове вести означио Јутарњи као медиј који је познат по бројним нападима на "најпопуларнијег хрватског певача и хрватског бранитеља Марка Перковића Томпсона и Домовински рат у целини".

Наводи се, наиме, да је ову вест Јутарњи пренео као "преседан", а да је ауторка Славица Лукић, супруга председника Самосталне демократске српске странке (СДСС) Милорада Пуповца, који је, како се наводи, коалициони партнер у влади Андреја Пленковића.

Поводом правосудне пресуде Високог прекршајног суда огласио се и историчар и професор Хрвоје Класић и истиче да јесте реч о првој пресуди у којој се јасно изриче да је поздрав "за дом" и "за дом спремни" коришћен као званични поздрав усташког покрета НДХ који је настао од фашизма, да је утемељен на расизму и тиме симболизује мржњу према људима различите расе, верског и етничког идентитета.

Макарски певач Марио Росо осуђен је на новчану казну од 765 куна и плаћање судских трошкова у износу од 200 куна зато што је приликом прославе годишњице Олује 2015. године отпевао песму "Бојна Чавоглаве", чији је аутор и извођач Марко Перковић Томпсон, а која почиње поздравом "за дом спремни". Према Класићевим речима, чињеница да суд данас доноси одлуку да ли је нешто усташко или није представља велики пораз за хрватско друштво.

Сматра да је хрватско друштво до данас морало да буде више него свесно о томе шта је усташки покрет, који су његови симболи, поздрави и пре свега карактер.

"Жао ми је што 2019. године о овоме морамо говорити на основу судских пресуда јер су ствари више него јасне у историјском смислу - ради се о усташком поздраву и ничему другоме", рекао је за Индеx Класић.

Додао је да се ствара утисак да постоји нешто спорно око поздрава "за дом спремни", што није тачно.

"Није тачно ни кад је реч о његовој употреби у Домовинском рату јер се у том периоду такође користио с јасном референцом на усташтво, а о тезама да се ради о неком старом поздраву, Класић је казао да ни за то нема никаквих доказа.

Чињеница да је 'за дом спремни' усташки поздрав је доказана стотинама докумената, истиче Класић и указује на опасност када, како каже, особе које обављају јавне функције инсистирају на таквим тезама.

"Теза да је 'за дом спремни' стари хрватски поздрав никад ни на који начин није доказана јер не постоји нити један документ о томе па тако ни оно на шта се позива председница (Колинда Грабар Китаровић) - Витезовић, Никола Шубић Зрински. Или други који спомињу бана Јелачића, итд., рекао је Класић и додао како га посебно љути спремност одговорних особа у хрватском друштву да своје ставове граде на основу потпуно измишљених информација.

Истиче и да не постоје дилеме да ли је нешто усташко или није, већ дилеме смета ли појединцима и групама то што је нешто усташко.

Класић сматра да кажњавање оваквих појава има смисла, да оне, како каже, неће променити ставове одређених људи, али ће барем допринети прочишћењу климе у друштву.

Хрватски историчар оплео по Колинди због ставова о Павелићу! Више о томе ОВДЕ.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА